De ene gaspijpleiding is de andere niet

Afbeeldingsresultaten voor twee maten twee gewichten

Terwijl Nord Stream 2 door de VSA geboycot, door de EU naar Sint Juttemis, door de groene jongens verketterd wordt, heeft de directieraad van ons aller EU-bank, de European Investment Bank (EIB) een week geleden groen licht gegeven voor een lening van 932 miljoen euro aan de Trans Anatolian Gas Pipeline (TANAP), het Turkse gedeelte van de Southern Gas Corridor (de zuidelijke gaspijplijn), een maand nadat de grootste lening ooit voor fossiele brandstoffen aan het westelijke gedeelte van hetzelfde project toegezegd werd.

De Southern Gas Corridor (zuidelijke gastraject) is het grootste energieproject dat de EU momenteel steunt. Het doel: de levering van 6 miljard m3 van gas uit Azerbeidjan naar Turkije en daar bovenop 10 miljard m3 naar de EU. Tegen het einde van het jaar zou de 1800 km lange TANAP Turkije moeten doorkruisen van de Georgische grens tot de Griekse grens.

Afbeeldingsresultaten voor TANAP

Groene jongens protesteren: u weet wel, de vermaledijde klimaatvoetafdruk die we achterlaten voor ons nageslacht (Smoke and mirrors: why the climate promises of the Southern Gas Corridor don’t add up (January 2018) https://bankwatch.org/publication/smoke-and-mirrors-why-the-climate-promises-of-the-southern-gas-corridor-don-t-add-up) en de zorg voor mensenrechten (Human rights concerns over EIB loan to TANAP (September 2017): http://bit.ly/2HzUwX0 [PDF]). Ook is er bezorgdheid over het rijk der Ottomanen. Daar staan alle onderaannemers onder contract met het staatsbedrijf BOTAŞ, niet toevallig zeer eng gelieerd metde partij van de Grote Leider, AKP. (Bankwatch verslag van dec. ’16: Risky business – Who benefits from the Southern Gas Corridor (December 2016) https://bankwatch.org/risky-business).

Daar bovenop heeft een journalistenploeg een onderzoek gepubliceerd in april ’17, waarbij een netwerk van politiek-verbonden mensen in Turkije en Azerbeidjan aan het licht kwam, die – niet toevallig – hun bankrekening zullen kunnen bijspekken dankzij het project (The Pipeline of the Three Regimes (April 2017) http://espresso.repubblica.it/inchieste/2017/04/18/news/the-pipeline-of-the-three-regimes-1.299786) .

Nochtans hadden 33 leden van het EU-parlement geprotesteerd bij de EIB-voorzitter Werner Hoyer, met het dringende verzoek de financieringsplannen van TANAP uit te stellen.
Alles tevergeefs.  De goedkeuring van de lening van een week geleden is de zoveelste schakel in de Southern Gas Corridor investeringen, die nu meer dan 6 miljard euro bedragen, waardoor u zich mede-financier van deze pijplijn kan beschouwen. De EIB klasseerde het b.g. verzoekschrift verticaal, hoewel de dag daarvoor nog de EUropese steun aan Turkije door de Europese Rekenkamer aangeklaagd werd omdat deze gedeeltelijk niet effectief zou zijn omwille van de niet aanwezig zijnde onafhankelijkheid van het Turkse justitiesysteem in de gebieden persvrijheid en de strijd tegen corruptie. (The Court of Auditors report “EU pre-accession assistance to Turkey: Only limited results so far” is available here: https://www.eca.europa.eu/en/Pages/DocItem.aspx?did=45148 )

Bonus: Alles wat Rusland kan dwarsbomen is mooi meegenomen. Nord Stream 2 wordt wel op een apothekersweegschaaltje gelegd en zelfs gesanctioneerd. Turkije en Azerbeidjan zijn zoals algemeen bekend betrouwbare partners, voorvechters van de geroemde ‘mensenrechten’ – tenzij je een andere mening hebt – .én bovendien corruptiebestrijders – tenzij je een zakcentje wilt bijverdienen.

Counter-balance

1 gedachte op “De ene gaspijpleiding is de andere niet

  1. De sossen dachten weer eens iets gevonden te hebben,en wat blijkt,*een scheetje in een fles*.Maar natuurlijk heel de leugenmedia opgeroepen en crombez op te voeren als *redder van het vaderland*!!Misschien ook een gaan neuzen in de kasten bij laurette onkelinkx john,daar zullen ook nog veel lijken in de kasten zitten,durf je???En wat blijkt ook weer,hun eigen sossenministers ten tijde van verhofstadt hebben die deals reeds gemaakt.Eens gaan horen bij je zusterpartij PS john!!Deze morgen die professor beziggehoord(radio 1) john,die kwam vertellen wat er werkelijk aan de gang is.Verbintenissen die reeds aangegaan zijn in 2002 met sp.a ministers in de regering!!Dus weer eens alle moeite voor niets om andere mensen te beschadigen,gewoon walgelijk van die sossen!!!
    https://www.hln.be/nieuws/binnenland/medewerker-vandeput-ontslagen-na-contacten-met-lockheed-martin~a6c6a540/

Reacties zijn gesloten.