De Arctische fietsroute gaat dicht

En daar moet dus een einde aan komen.  In DS klinkt het verontwaardigd:

“Noorwegen is begonnen met het construeren van een 300 meter lang hek langs zijn grens met Rusland. Niet dat de Noren daarmee de “Russische agressie” willen indammen, wel dat de nieuwe muur – de zoveelste in fort Europa – migranten moet tegenhouden.

Met de bouw van de muur is op 22 augustus aan de douanepost van Storskog begonnen. De muur moet een horde vormen in de zogenaamde ‘Arctische route’, waarover vorig najaar duizenden asielzoekers, meestal met de fiets, in het fjordenland aankwamen. Sinds december is die toevoer nagenoeg opgedroogd. Naar schatting arriveerde dit jaar niemand via de Noordpoolroute in Noorwegen. Maar met een muurtje erbij moet het veiligheidsgevoel van de nazaten van de Vikings wat verhoogd worden.

Noorwegen is sowieso niet het meest gastvrije land. In de zomer verscherpte het parlement in Oslo het asielrecht, en die maatregelen moeten dit najaar in wetsvorm gegoten worden. Voortaan zal eenieder die aan de grens staat en over een verblijfsvergunning in Rusland beschikt, onverbiddelijk met zijn fiets rechtsomkeer moeten maken.”