Crisis? Niet voor iedereen!

De verkoop van de ultragrote, ultradure, ultraluxueuse superyachten piekte in 2021, zeker als je vergelijkt met 2019. De coronapandemie en de hiermee verbonden economische crisis heeft geleid tot een ongelooflijke toename in de portemonnee van ‘s werelds rijksten.

De Superyacht Group deelde maandag haar verkoopcijfers van luxe vaartuigen met een lengte van min. 30 m (98 ft) mee: een toename van 8% tussen januari en oktober 2021, vergeleken met dezelfde periode in 2019. M.a.w. meer dan 200 nieuwe luxe schuiten in 2021, “slechts” 165 in 2019. Daar bovenop moeten er nog 300 gerekend worden die besteld en nog afgewerkt moeten worden tegen het einde van het jaar.

Pepe Garcia, hoofd van de Spaanse werft MB92, ‘s werelds yachtenmarktleider, zegt dat aan de lockdown ligt. (…) Wie zich thuis aan het zwembad, op het tennisterrein, of op het aansluitende golfdomein “moest opsluiten”, keek met jaloezie naar hun vrienden die zich met hun yacht vrij konden verplaatsen…

U herkent zonder enige twijfel het fenomeen: tijdens de lockdown gingen “normale” stervelingen op zoek naar woningen met een buitenruimte, zoals balkon, terras of tuin. In de $$$$++++-wereld wordt dat dan vertaald in de aankoop van een luxe yacht…

Yachtmakelaar Fraser Yachts bevestigde dat “2021 de absolute topper is van de laatste 12 jaar”.

De Italiaanse yachtenbouwer Azimut Benetti stelt dat zijn Amerikaanse klanten de vraag opdrijven.

Zo’n hebbeding kost gauw enkele miljoenen, $ 500 miljoen is geen uitzondering. Maar dan bevindt je je wel in het gezelschap van Jeff Bezos, Jack Ma (Alibaba) en David Geffen (Dreamworks), die het plebs de levieten las toen hij verkondigde dat hij zich vrijwillig in isolatie zou terugtrekken op zijn schuit “Rising Sun”, op de Grenadines, een eilandengroep in de Caraïben. (…)

Tegen april 2021 zagen ‘s werelds biljonairs hun rijkdom met $ 5 biljoen toenemen. Forbes‘ kon 493 nieuwe biljonairs op zijn lijst plaatsen. Volgens Oxfam bereikten 9 van hen deze status dankzij de winsten geregeneerd op vaccinonderzoek.

Wall Street creërde 56 nieuwe Amerikaanse biljonairs tijdens de eerste negen maanden van de pandemie. In augustus 2021 rapporteerde het Institute for Policy Studies dat de Amerikaanse biljonairs hun rijkdom in totaal hadden zien toenemen met 62% sinds het begin van de pandemie… in cijfers een stijging van $ 1.8 biljoen.

De grootste winnaar was Elon Musk ( SpaceX, The Boring Company, Tesla) met 600% of $ 150 biljoen. In één jaar werd hij $ 126 biljoen rijker! Dat dit ook problemen meebrengt mag blijken uit het feit dat hij zaterdag op twitter raad vroeg wat ermee te doen. Hij plaatste een opinieonderzoek met de vraag of hij 10% van zijn Tesla voorraad zou moeten verkopen om zijn belastingbrief te betalen… het klootjesvolk adviseerde dit vooral te doen.

Corona maakte de rijken rijker. De armen armer. De overheden machtiger. De democratie, het zelfbeschikkingsrecht daarentegen verloren behoorlijk wat van hun pluimen.