Coronapallet

Quasi twee maal per maand wordt er een nieuw middel ontdekt of een vertrouwd middel-in-een-nieuw-jasje aangeprezen om het coronavirus uit te schakelen, of om het ziektepatroon te doen afzwakken in een gewone verkoudheid.

De Russische farmacie heeft een neusspray ontwikkelt tegen corona. Het wacht nog op medische erkenning en toelating. Poetin was alvast proefkonijn.

Verder is men overal op zoek naar een pilletje. De voordelen hoeven we niet uit te leggen. Gedaan met inspuiten, gedaan met bewaren van de vaccins op uitzonderlijk lage temperatuur, gedaan met de breekbaarheid van de flacons, gedaan met een tekort aan injectienaalden, gedaan met een tekort aan medisch personeel om de prik te zetten. Gemakkelijker te transporteren en bewaren, toegankelijker voor derde wereldlanden.

Voorlopig gaat het erom wie het eerst een efficiënte behandeling zal (mag) vinden. Als er voldoende betrouwbare én betaalbare zelftests in de apotheek ter beschikking zijn, dan zou men bij een positieve test ook een behandeling in tabletvorm kunnen opstarten zonder het zorgsysteem te belasten.

Of wordt het in de toekomst één prik met twee vaccins, eentje tegen de griep en eentje tegen het coronavirus? Het is nog wachten tot volgend jaar eer we hierover meer kunnen weten:

In Duitsland werd er zelfs een kauwgom ontwikkeld, maar die werkt naar verluidt niet “even goed” als het vaccin. Het is een soort ontsmettingsmiddel dat de boze virussen in de mond- en keelholte moet doden, resp. doen verminderen.

Reactie bij dit filmpje: “Alcohol helpt ook en verzwakt het hoofdpijn die men krijgt door naar onze politici te luisteren…”