Blinde vrijheid

In de VSA is alles mogelijk, zelfs een wapenvergunning voor blinden.

In Iowa worden wapenvergunningen verstrekt aan mensen die gedeeltelijk of volledig blind zijn. Blinden en slechtzienden in de staat kunnen zonder enig probleem gewapend over straat lopen.

Volgens de wet “Gun Control Act of 1968”, die het bezit van wapens bepaalt, is dit volledig legaal.  Mensen met een crimineel verleden die langer dan een jaar  in de gevangenis gezeten hebben, verslaafden en geestelijk gestoorden zijn uitgesloten van dit recht.
Elke staat heeft een andere wetgeving omtrent wapenbezit.  Nebraska en South Carolina eisen een “bewijs van zicht” vooraleer een wapentoelating verstrekt wordt.  In Texas werd in 2007 hulp aan blinden voorzien indien zij de wens koesteren op jacht te gaan.

Verleden jaar won een blinde man, Steven Hopler,  in New Jersey een rechtszaak om het bezit van wapens.   De strijd om zijn wapencollectie duurde jaren.  In 2008 nam de politie zes van zijn wapens in beslag nadat hij zichzelf in het been geschoten had.  De openbare aanklager stelde dat hij geen wapens mocht hebben omdat hij een gevaar betekende, maar verleden jaar oordeelde een rechter daar anders over.
Zijn advocaat argumenteerde dat hij gediscrimineerd werd.  Steven Hopler meende dat het bezit van zijn wapens niet om macht ging, maar wel om vrijheid.

FT

Bron: diverse media

5 gedachten over “Blinde vrijheid

 1. De wapenwetten in de VSA verschillen dus van staat tot staat. Over het algemeen hebben de staten met een strengere wapenwet een hoger cijfer voor zware misdaden. Zo bv. heeft de staat New York een vergunningstelsel te vergelijken met het Belgische voor 2006 en het hoogste misdaadcijfer van de VSA.

  In de VSA zouden meer slachtoffers voorkomen worden door gewapende burgers dan er slachtoffers vallen door misdadigers met wapens. Ook het recht op zelfverdediging zit er veel logischer in elkaar dan in B. Dit brengt ons bij de blinde met een wapenvergunning: indien er in het duister een insluiping is heeft een blinde evenveel – of zelfs misschien meer kans – dan een persoon die kan zien.

  Uiteindelijk, hoe men er ook tegenover staat, het lijkt mij verstandiger een blinde een wapenvergunning te geven dan van iemand die rechten gestudeerd heeft en alleen ondervinding heeft in – FOD – sociale zaken benoemen om de spoorwegen te leiden.

  Wapenwetten VSA:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gun_law_in_the_United_States

  • Een Amerikaanse president heeft het recht de mening van de inwoners én hun volksvertegenwoordigers aan zijn presidentiële laars te lappen en een derde wereldoorlog uit te lokken. Ziende blind en horende doof. Koppig en machtsgeil. Zonder aanklacht of proces. Begrijpe wie kan.

 2. Hetzelfde geldt voor de doodstraf in de VS. In de Staten waar deze nog wordt uitgevoerd is er minder criminaliteit dan in de Staten waar de doodstraf werd afgeschaft.

 3. Nog even en ook blinde politieagenten en soldaten mogen een wapen dragen. En waarom niet blinde jagers?

 4. @ Raymond
  In dat geval zal men nooit nog een politieagent of een soldaat kunnen beschuldigen van discriminatie of racisme of daden gericht tegen een bepaalde bevolkingsgroep…

Reacties zijn gesloten.