Bij meneer doktoor

Bij meneer doktoorBij meneer doktoor

Moedermelk uit vreemde borsten

Op het internet is zowat alles te koop, ook  moedermelk. Op online-verkoopssites of via Facebook verkopen moeders de melk die ze teveel produceren.

75% van deze melk is besmet.  Ook behoort een ontsteking met ziektekiemen tot de mogelijkheden.

Wat op zich eigenlijk een goed idee is – het teveel aan moedermelk niet weggooien maar doorgeven aan moeders met een ontoereikende melkproductie – kan voor problemen zorgen.  In de VSA onderzocht Sarah Keim uit Columbus via het internet aangeboden moedermelk en ze vond bij 3/4 van de stalen zoveel kiemen dat officiële melkbanken die zouden weigeren.  Vergelijkbare koemelk zou onmiddellijk uit de handel genomen worden.

In Duitsland bestaat er geen enkele controle op verkochte moedermelk.  Prof. Dr. Michael Radkum, verantwoordelijk voor de melkbank van de Klinikum Westbrandenburg in Potsdam, met de strengste hygiënenormen, ziet in de internethandel ‘een regelrecht gevaar voor het kind’.

Artsen en overheid waarschuwen nu voor deze praktijken.  De handel en wandel, alsook de gezondheidstoestand, van de donor-moeder kan niet nagegaan worden.  Het gevaar dat de moedermelk besmet is met  medicijnenresten of drugs is niet denkbeeldig.  Men kan ook niet uitsluiten dat de donor-moeder overdraagbare ziektes heeft, een kettingrookster of alcoholiciste is.
Zuigelingen nemen niet uitsluitend voedingstoffen op maar ook virussen, bacteriën en gifstoffen.   Door de inname van ongecontroleerde moedermelk kunnen de kindjes infecties met hepatitis-A / B of een herpesvirus oplopen.

Op het internet zijn er richtlijnen te vinden waarbij de geïnteresseerde borstvoedingsklanten zich kunnen informeren over de gezondheidstoestand van de donormoeders.  In hoever de verkoopsters zich hierbij aan de waarheid houden blijft een vraag.  Bij twijfel raadt men aan de ongecontroleerde moedermelk te koken.  Bij een melkbank daarentegen, wordt de melk bij ca. 60° C gepasteuriseerd.

Feit is dat ondanks alle voorzichtigheid slechts het geldgewin bij de donormoeders primeert.  In de VSA zou een verkoopprijs van 100 dollar voor een liter niet ongewoon zijn.  Of dat de melk aangelengd wordt met water.  Kwestie van meer winst te kunnen opstrijken.

In Duitsland zouden ca. 80% der vrouwen hun kind borstvoeding geven.  Er bestaat zelfs een ‘moedermelkbeurs‘ op het  internet.

Nederland: volg dit en dat bruggetje.

Vlaanderen: volg dit  en dat bruggetje.

China: volg bruggetje.

Die Welt

6 gedachten over “Bij meneer doktoor

  1. Wordt moedermelk niet aangeboden , ook voor volwassenen of oudere gezongdheidssnoepers , rechtstreeks van de koe , heu de moeder zonder tussenpersonen ?

    • Hela, ouwe snoeper. Da’s dan privé initiatief. Wat wel aangeboden wordt zijn lollies met moedermelksmaak. Echt waar. Er zit geen moedermelk in maar zou zo smaken. Geïnteresseerd?

    • René,
      Je hebt gelijk man, persoonlijk heb ik ook niets tegen vreemde borsten, maar de moedermelk hoeft niet. 36 jaar geleden nog moedermelk geproefd, ik was er niet echt fan van.

  2. Het gaat niet zo-zeer om de flauwe smaak van het aangeboden artikel, maar veeleer om de presentatie van de verpakking. 🙂

  3. Hahahaa Fikken, op jouw reactie zat ik te wachten. Ik weet dat vrouwelijk schoon een van je “zwaktes” is.

Reacties zijn gesloten.