Bij meneer doktoor

Bij meneer doktoorMogelijke oplossing voor grijs haar en vitiligo

De oplossing voor grijs haar lijkt dichterbij te komen. Onderzoekers hebben een manier gevonden om het natuurlijke bleekproces in de haarfollikel tegen te gaan. Daarbij kan de zelfde behandeling ook helpen bij de huidaandoening vitiligo.
Volgens onderzoekers van onder andere de Duitse Arndt Universiteit in Greifswald en de Engelse University of Bradford ontwikkelen mensen die grijs worden veel oxidatieve stress door ophopingen van waterstofperoxide in de haarfollikel. Hierdoor bleekt het haar zichzelf van binnenuit. Het goede nieuws is, is dat dit proces ook tegengegaan kan worden. Met de uv-B geactiveerde verbinding genaamd PC-KUS kan zowel grijs haar als vitiligo worden behandeld.

Pigment
“Voor veel mensen heeft een plotseling verlies van pigment in huid of haar een grote impact op hun leven”, aldus onderzoeker Karin Schallreuter. “De kwaliteit van leven verbetert vaak aanzienlijk door een totale of gedeeltelijke repigmentatie, is al uit meerdere onderzoeken gebleken.” Voor het onderzoek bestudeerde Schallreuter samen met collega’s een groep van 2.411 internationale vitiligopatiënten.

Het onderzoek is gepubliceerd in The FASEB Journal. Hoofdredacteur Gerald Weissman: “Er wordt al generaties gezocht naar een oplossing voor grijs haar. Het is nu voor het eerst dat wetenschappers komen met een behandeling die de wortel van het probleem aanpakt. Nog belangrijker is dat het werkt bij vitiligo. Deze aandoening kan serieuze sociale en emotionele gevolgen met zich meebrengen.”

Het is dus mogelijk dat haarkleuringen binnenkort overbodig worden – een zalfje, een lotion, een klever, of een pilletje… en je krijgt je oorspronkelijke haarkleur terug.

Bron: K. U. Schallreuter, M. A. E. L. Salem, S. Holtz, A. Panske. Basic evidence for epidermal H2O2/ONOO–mediated oxidation/nitration in segmental vitiligo is supported by repigmentation of skin and eyelashes after reduction of epidermal H2O2 with topical NB-UVB-activated pseudocatalase PC-KUS. The FASEB Journal, 2013; DOI: 10.1096/fj.12-226779

2 gedachten over “Bij meneer doktoor

  1. Héél “goed nieuws” voor de vitiligo-patiënten, maar minder-goed voor de kapsters die inkomsten zullen derven doordat de “ouderwordende dames” hun leeftijd niet meer hoeven te verbergen door hun grijze haren te laten kleuren.
    Maar toch kunnen ze er nog steeds niet in slagen om een “attent oog” te bedriegen… hun handruggen verraden hen (bijna) altijd…

Reacties zijn gesloten.