Beter met Assad dan met Uncle Sam?

Volgens verschillende bronnen – Reuters, RT, AMN, Sputnik – onderhandelen sinds donderdag de voormalige beste vriendjes van de VSA met de Syrische regering in Damascus over een “blauwdruk op weg naar een democratisch, gedecentraliseerd Syrië”. De Koerden zouden geen onafhankelijkheid (meer) nastreven maar wel een akkoord die hen een vorm van autonomie verzekert.

Koerdische Raad Syrië (SDC) is de politieke arm van de (door de VSA ondersteunde) SDF (Syrian Democratic Forces), waar de PYD, de moedige Koerdische strijdkrachten, deel van uitmaken. Een delegatie bevindt zich in Damascus waar er voorlopig nog geen concrete agenda voorligt. De bedoeling is volgens de diverse problemen – economische, militaire, juridische, politieke… – in werkgroepen verder te onderhandelen. Volgens woordvoerder en vice leider Riad Darar “is het tijd onze problemen zelf op te lossen”.

De ontgoocheling over de woordbreuk van de VSA, de inval van de Ottomanen, en de hachelijke situatie in Noord-Syrië met horden islamitische terroristen, zullen er wel voor iets mee tussen zitten. Wat niet wil zeggen dat de Koerden hun huid (autonomie) niet duur zullen verkopen; een republiek Koerdistan is voor de Syrische regering echter geen onderhandelingsbasis. Hoopvol zijn ze wel na de opening eind 2017 door de Syrische buitenminister Walid Muallem, die een “vorm van autonomie” erkende en deze wens “onderhandelbaar” noemde. Bovendien hebben ze een enorme troef in handen, de olievelden, in het oosten van Syrië, aan de andere kant van de Eufraat.

Intussen wordt de volgende vredesbespreking in Sochi volgens het Astanamodel voorbereid.

 

1 gedachte op “Beter met Assad dan met Uncle Sam?

Reacties zijn gesloten.