Beha of geen beha?

Zonder beha beter voor de borsten? Puntjes op de i

Waar het recente faillissement van lingeriefabrikant Marlies Dekkers al niet goed voor is. De bh staat opnieuw in de aandacht en in één ruk wordt weer de studie van de Franse sportarts Jean-Denis Rouillon bovengehaald. Hij stelde in april dit jaar op basis van eigen onderzoek dat de vrouwenborst in stevigheid verbetert als ze vrij mag wiebelen. Helaas…

De man (foto) onderzocht vijftien jaar lang zo’n 130 vrouwen tussen 18 en 35 jaar. Zijn conclusie was goed voor gepunte titels.

Door een bh te dragen worden de ligamenten die het borstweefsel verbinden met het sleutelbeen (ligamenten van Cooper) lui en gaat de borst doorhangen. De nutteloze ligamenten worden slap zoals een oude, niet gebruikte elastiek.

Slappe elastiek

De dames in zijn onderzoek die bh-loos leefden zagen de positie van hun tepels verhogen en de borsten verstevigen. In zijn onderzoeksgroep kwam de tepel in een jaar tijd ongeveer 7 millimeter hoger te zitten! “Medisch, lichamelijk en anatomisch gezien hebben borsten geen baat bij het ‘ontkennen’ van zwaartekracht door het dragen van een beha”, voilà, die zit.

Cuppen B en C

Maar wat er bijna nooit bij werd gezegd – want dan zou de titel al veel minder puntig zijn – is dat Rouillon zelf zijn onderzoek “inleidend” noemt en dat het staal van 260 individuele borsten “niet representatief” is voor de bevolking, zelfs niet na uitbreiding van dat staal tot 660 of wat borsten.

Zijn studieobjecten waren vrouwen die op een hoog niveau aan sport deden met cup B en C. “Het zou gevaarlijk zijn om aan alle dames aan te raden om hun beha’s maar uit te laten”, nuanceerde hij nadien zijn resultaten voor radiozender France Info.

Borsten verouderen vanaf 18 jaar

In een gesprek met Elle.fr wordt duidelijk dat het inderdaad om “inleidend” en beperkt onderzoek gaat: “Borsten verouderen vanaf de leeftijd van 18 jaar. Voor een vrouw van 30 tot 35 jaar die al kinderen gebaard heeft of met wat overgewicht, is het al te laat (om nog zonder beha door het leven te gaan). Er zijn mogelijk uitzonderingen. De oudste deelnemer aan het onderzoek was 60 jaar en zag haar borsten verstevigen na 2 jaar behaloos leven. Maar die dame was opnieuw actief karate beginnen beoefenen en ging joggen”, aldus Rouillon.

Judoka’s, worstelaarsters, turnsters…

“Lichamelijke activiteit helpt want het voedt de vezels en verstevigt de spieren, ook het bovenlichaam. In mijn studiegroep waren het de judoka’s, worstelaarsters en gymnasten die de beste evolutie lieten optekenen in termen van verstevigde borsten”.

https://i0.wp.com/www.vief.be/files/2013/08/meg-ryan.jpg?resize=200%2C303

In het geval van Meg Ryan, eveneens zonder, lijkt de stelling van Jean-Denis Rouillon niet op te gaan.

Rouillon zelf nuanceert dus volop zijn ogenschijnlijk spectaculaire resultaten. Volgens Futura-sciences.com is hij het ermee eens dat sommige vrouwen niet zonder kunnen, al wijst ander studiemateriaal erop (daterend uit 2007) dat het dragen van een beha niet verhindert dat de ze meer en meer gaan hangen.

 

Leeftijd, tabaksgebruik, zwangerschappen, omvang…

Drie factoren zijn volgens die studie bepalend voor de mate waarin ze aan de zwaartekracht onderhevig zijn: De leeftijd, het tabaksgebruik en het aantal zwangerschappen. En uiteraard de omvang. Een cup D is meer geneigd om naar de grond te wijzen dan een cup B.

Korrels zout

De puntige titels die boven Rouillon’s onderzoeksresultaten geplakt werden, ontlokten de nodige kritiek. De Belgische prof Rudy Van den Broecke (universitair ziekenhuis Gent) deed het hele verhaal af als ‘pure quatsch’. Een andere Franse sportarts, Roger Rua, wijst in een YouTube-filmpje op de beschermende rol van een beha. In het bijzonder sportende vrouwen dragen die beter om micro-trauma’s te voorkomen. Over het algemeen is het voor de meerderheid van de vrouwen aangewezen om die reden een beha te dragen.

Nog maar 2.500 jaar

Die beschermende functie wordt belangrijker naarmate de borsten omvangrijker worden. In de Verenigde Staten is de gemiddelde cupmaat de voorbije 20 jaar geëvolueerd van 34C naar 34DD, zo geven de statistieken van een lingeriefabrikant aan. Oorzaken zijn de oprukkende zwaarlijvigheid en steeds meer borstvergrotingen.

Het vrouwenlichaam heeft zich nochtans ontwikkeld zonder steun voor ‘s mans grootste blikvangers. Het ondersteunen – op allerhande manieren – van die blikvangers is een gegeven dat amper 2.500 jaar oud is, de homo sapiens is 200.000 jaar oud.

Twee zakdoeken

De eerste ‘moderne’ beha werd volgens De Tijd ‘uitgevonden’ door de Amerikaanse Marie Phelps Jacob in 1914. Ze was het beu zich in corsetten te wringen en knutselde met twee zakdoeken een steun in elkaar. Ze verkocht het patent voor 1.500 dollar aan de Warner Brothers Corset Company.

De rest is geschiedenis. De beha veroverde de wereld. Hoewel, sommige gebieden zijn moeilijker in te palmen. Volgens Jean-Denis Rouillon is het dragen ervan een kwestie van sociale aanpassing en conditionering. Hij beweert ergens dat 95 procent van de Scandinavische dames er geen dragen. De Tijd houdt het bescheidener, volgens die krant zou in 1985 nog de helft van de Deensen ze vrij hebben laten wiebelen.

http://www.vief.be/

4 gedachten over “Beha of geen beha?

  1. Tja, als je een plank bent met twee duimspijkers ( punaises voor de francofonen), dan is dit perfect mogelijk! ;o)

  2. kijk maar eens naar de inlandse negerstammen ver in het oerwoud. Hoe miserabel die arme vrouwen daar bij lopen. Die man bekijkt zeker geen natuurfilms.

  3. Wij bewonderen allemaal de natuur om haar schoonheid . Wat is er mooier dan een (mooie) vrouw in haar geboortekostuum . Een vent daarentegen is maar een niemandalletje . De Antwerpse volkszangers gekend als Katastroof hebben dat goed verwoord in een van hun liedjes .””” Een vrouw in hare blote is een monument , een man in zijn blote is en blijft een blote vent “””” Ik hou veel van bepaalde aspecten in de natuur !

Reacties zijn gesloten.