Als je vrouw ‘s morgens niet om aan te spreken is…

… dan is dat heel normaal

Ze heeft waarschijnlijk niet genoeg slaap gehad.  Vrouwen hebben iets meer slaap nodig dan mannen, niet alleen voor hun schoonheid, maar ook omdat hun hersenen overdag op een hoger toerental draaien.
Michael Breus, slaapexpert van de Duke Universiteit in North Carolina, stelde het zo in de Daily Mail: “We hebben vastgesteld dat vrouwen ‘s morgens vroeg depressiever zijn, bozer en vijandiger”.

Slaaptekort is de reden voor hun fysisch en psychisch lijden.  In hun bloed verschijnen dan meer stoffen die kunnen leiden tot bloedklonters en de waarden van ontstekingsmarkers liggen hoger. Dit wijst op een hoger risico voor hartziekten en psychische problemen zoals depressie en – letterlijk – een pijnlijk ontwaken.
Als mannen op de lappen gegaan zijn, daardoor ‘s morgens slecht uitgeslapen en met een bonzend hoofd opstaan, dan is hun gezondheidstoestand niet meteen in gevaar.  In hun bloed worden geen gelijkaardige aanwijzingen gevonden als bij vrouwen met een slaaptekort.
“Het beste wat een liefdevolle partner ‘s morgens tegen zijn lastige vrouw kan zeggen, is haar overtuigen om nog enkele uren tussen de lakens te kruipen.  Alleen.”, aldus Breus. Of er de gevolgen van dragen.

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers wijzen op het feit dat vrouwen meer slaap nodig hebben. Jim Horne, een van de bekendste Britse slaapexperts (directeur van het Sleep Research Centre van de Loughborough University), stelde in 2010 al dat vrouwen 20 minuten meer moeten dutten dan mannen.
“Een van de belangrijkste functies van slapen, is dat de hersenen zo de kans wordt gegeven om uit te rusten en te herstellen. Tijdens de slaap wordt de cortex – het deel waar denken, geheugen en taal gestuurd worden – afgekoppeld en zakt hij in een diepe rust. Hoe meer je je hersenen gebruikt tijdens de dag, hoe meer tijd er nodig is voor herstel en dus hoe groter de slaapbehoefte”, aldus Horne.

Vrouwen doen dikwijls allerlei zaken tegelijkertijd.  Multitasken heet dat in modern Nederlands. Ze gebruiken hun brein meer dan mannen, waardoor ze een grotere slaapbehoefte hebben.

De bedrading in vrouwenhersenen is gewoon anders.  Hun hersenen blijven ook iets langer ‘jong’. Een vrouw van 75 jaar heeft volgens Horne de hersenen van een man van 70 jaar. De snellere veroudering van mannenhersenen kan te wijten zijn aan de neiging van vrouwen om meer te slapen en hun brein zo de tijd te geven om zich te herpakken.

Aan het effect van een slechtgezinde vrouw op haar man werd nog geen studie gewijd.  Zou de snellere veroudering van de mannenhersenen te wijten zijn aan het slechte ochtendhumeur van zijn eega?

Lees ook: https://www.golfbrekers.be/het-geslacht-van-de-hersenen/

11 gedachten over “Als je vrouw ‘s morgens niet om aan te spreken is…

 1. ‘Vrouwen zijn verwende prinsesjes op een verhoogje’
  (Elsevier journaliste)

  • Raymond,

   dus nog eentje die het wel gedeeltelijk eens zal zijn met de vaststellingen van Schopenhauer over vrouwen. Zie in dat verband mijn reactie op ‘Nog geen witte rook voor EU-fractie’

   • Ik heb het gelezen. Een harde kerel die Schopenhauer, zeker een gefrustreerde homo. In die tijd waren ze nog niet zo trots op hun handicap en moesten ze hun toevlucht zoeken tot het lelijke geslacht. Sommige mensen zijn toch echte vrouwenhaters.

    • Als we ook nog onze grote Europese denkers tot gefrusteerde homo’s verklaren bewijst ons onvermogen inzicht en denken.
     Even Schopenhauer aanhalen, die geen christen was : “gelukkig werd bij de opkomst van het christendom, dat een ascetische strekking heeft, ingezien dat homoseksualiteit een zware zonde is. Een vergrijp tegen de natuur.”

 2. Mannenhersenen verouderen sneller omdat ze teveel piekeren over hoe ze de vrouwtjes in de watten kunnen leggen. Moeten ze maar niet doen.

  • Maar Lieve toch… “ècht-slimme mannen” doen niks liever dan zich inspannen om een dame “in de watten te leggen”… : Hoé méér (schijnbare) inspanningen dat de man doet, des te aangenamer de beloning achteraf van de dame: èn… uiteindelijk is toch dààrvoor dat de mannen het doen ?… zéker weten! 🙂

 3. Michael Breus van de Duke Universiteit zijn vrouw hangt mogelijk de ambetante uit als ze wakker wordt . Ik heb van die van mij niet te klagen ! Ik vraag me af hoe de hersens werken van een rode of groene ridder als ze wakker worden , vooral als ze op hunne bek krijgen . Mijn hersenen zijn met den tijd van links , naar centrum rechts om vervolgens naar volledig rechts verschoven , is dat nu een teken van verval of het tegendeel . Misschien kan die prof daar eens een studie over maken

 4. Als mijn echtgenote zich beter voelt met een uurtje meer slaap (wat niet is) is dat voor mij geen probleem. Zelf heb ik jaren gedraaid op 5 à 6 uur slaap. Niet gezond hoor.

   • Bedankt voor de tip, maar morgen is het terug werkendag. ‘t Zal dus voor een andere keer zijn.Geeuw….

Reacties zijn gesloten.