Al-Qaida versus ISIS: De strijd om het erfgoed van Bin Laden

Vrij Nederland: «Twee van de daders van de terreurdaden begin deze maand in Parijs hadden banden met Al-Qaida, een derde met ISIS. Wordt het Westen het strijdtoneel van een concurrentiestrijd tussen de twee extremistische moslimgroepen?»Twee van de daders van de terreurdaden begin januari in Parijs hadden banden met Al-Qaida, een derde met ISIS. Wordt het Westen het strijdtoneel van een concurrentiestrijd tussen de twee extremistische moslimgroepen?

Als de dader achter de aanslagen in New York van 9/11 is Al-Qaida jarenlang het grote islamitische terreurgevaar voor het Westen geweest. Maar nu gaat die eer ook naar ISIS, die grote delen van Irak en Syrië heeft veroverd en daar een islamitische staat heeft uitgeroepen. De oproep van haar leider en kalief Abu-Bakr al-Baghdadi aan aanhangers overal ter wereld om ‘vulkanen van jihad tot ontploffing te brengen’ leidt tot angst voor nieuwe aanslagen.

Is het toeval dat beide organisaties betrokken waren bij de terreurdaden in Parijs van begin januari? En geeft dat uiting aan een concurrentiestrijd tussen de twee, of juist niet?

De relatie tussen Al-Qaida en ISIS is te vergelijken met die van een ouder die op zijn eigen vakgebied overvleugeld wordt door zijn kind. ISIS komt voort uit Al-Qaida in Irak, de organisatie van Abu Musab al-Zarqawi, de Jordaanse kruimeldief die in de gevangenis salafist werd en in Afghanistan tegen de Russen vocht. Na de Amerikaanse invasie van 2003 organiseerde hij in Irak het moslimverzet, waarvoor hij uit de hele wereld strijders wist te rekruteren.  Lees verder bij De Vierde Onmacht…

1 gedachte op “Al-Qaida versus ISIS: De strijd om het erfgoed van Bin Laden

  1. Ik heb de indruk dat De Vierde Onmacht beter op de hoogte is dan de West Europese veiligheidsdiensten. Mooie begrijpende uitleg. Ik heb toch de indruk dat er een tiental verschillende moslimgroeperingen actief zijn in Syrië, Irak en Libanon.

Reacties zijn gesloten.