Achterpoortjes voor Russische olie

Nadat de traditionele kopers in Europa het omwille van de opgelegde sancties laten afweten, heeft Rusland wellicht een andere belangrijke afzetmogelijkheid voor haar ruwe olie ontdekt in de VAE.

De tanker Tahiti loste begin van de maand ca. 700.000 barrels Russische ruwe olie, afkomstig van de Arctic export terminal in Moermansk, bij de Abu Dhabi National Oil Co. Ruwais raffinaderij (ADNOC). Dit meldde Bloomberg na een Bloomberg-analyse van de afgelegde route. ADNOC gaf geen commentaar.

De olie werd gelost tussen 2 en 4 november – nadien bleef de tanker nog een week voor de terminal liggen. Gedurende deze periode toonde het nog diepgang, waaruit men zou kunnen opmaken dat de lading nog aan boord was. Naar verluidt wordt de diepgang echter manueel in het satelliet volgsysteem (soort GPS) ingevoerd.

Vrijdag verliet het schip de ankerplaats en de diepgang werd gecorrigeerd waardoor men zou kunnen veronderstellen dat de tanker toen leeg was. Geen enkele andere olietanker kwamen tijdens de ligtijd voor anker, zodat men er kan van uitgaan dat de lading niet overgepompt werd in een ander schip.

Naar verluidt ligt het schip sinds gisteren voor anker bij Fujayrah, VAE.

https://english.alarabiya.net/business/energy/2022/11/15/Russia-delivers-first-crude-cargo-to-UAE-ADNOC-s-Ruwais-refinery-Report