Zwarte parels

De zwarte bevolking in de VSA groeit
Zwarte immigratie naar de VSA neemt toe

De zwarte immigratiecijfers zijn meer dan verviervoudigd sinds 1980.  In dat jaar telde men er ca. 800.000; in 2013 3.8 miljoen, tendens stijgend.  8.7% van de zwarte bevolking werd in het buitenland geboren in 2013; tegen 2030 verwacht men het dubbele.

Het aantal zwarte immigranten van Afrikaanse landen groeit snel.  Tussen 2000 en 2013 groeide de zwarte Afrikaanse immigrantenaantal van 570.000 naar 1.4 miljoen, een stijging van 137%.  Afrikanen maken 36% uit van het totaal zwarten van vreemde oorsprong; in 2000 24%.  De helft van alle zwarte immigranten komt uit de Caraïben, voornamelijk uit Jamaica en Haïti, resp. 18% en 15% van de zwarte immigranten.

In grotere stedelijke gebieden maken zwarte immigranten een steeds belangrijker deel van de zwarte bevolking uit.  Bv. in Miami-Fort Lauderdale-West Palm Beach 34%, in New York-Newark-Jersey City 28% en in Washington, D.C., metropolitan area 15%.

Vergeleken met het totaal immigranten in de VSA is het verblijf van zwarten van vreemde oorsprong minder illegaal, worden ze gemakkelijker Amerikaanse staatsburgers en spreken ze eerder Engels.  575.000 leefden illegaal in de VSA in 2012, d.w.z. 16% van alle zwarte immigranten.  Ter vergelijking: ongeveer 25% van de 42.5 miljoen immigranten zijn illegaal.   Zwarte immigranten worden eerder Amerikaanse staatsburgers dan het gemiddelde: 54% tegenover 47%.  74% van de zwarten (5jaar en ouder) uit de Caraïben spreken behoorlijk  Engels, tegenover 50% gemiddeld.

In het algemeen bereiken zwarte immigranten iets later van Amerikanen een diploma hoger onderwijs, maar het aandeel van zwarte Afrikaanse immigranten met een diploma hoger onderwijs is hoger dan dat van het Amerikaanse gemiddelde.  Ongeveer 26% van hen (25 jaar en ouder) had minstens een bachelor in 2013, iets minder dan het Amerikaans gemiddelde van 30%.

Er is een opvallend verschil tussen Amerikaanse en buitenlandse oorsprong-zwarten qua leeftijd, onderwijs, huwelijk en inkomen.  De buitenlandse zijn ouder, mediaan 42, Amerikaanse 29 (2013), zijn eerder getrouwd, 48% vs. 28%.  Zwarten van vreemde oorsprong doen het economisch beter dan de inlandse.  Hun gezinsinkomen ligt gemiddeld $ 10.000 hoger dan dat van de inheemse zwarten.  Armoedecijfers zijn navenant: 20% vs. 28%.

Vakkrachten.  Met diploma’s van gereputeerde universiteiten. Die kunnen we toch niet allemaal naar de VSA laten trekken? Wat een geluk dat de EU en Frontex een pendeldienst naar onze streken ingericht hebben.

P.S.: Zwart betekent niet ‘puur‘.  Kan ook ‘melk‘ bevatten in verschillende dosissen. Afrikaans is een groot begrip: van het zuiden van de Mid. Zee tot de Kaap.

Pew Research

 

2 gedachten over “Zwarte parels

  1. De EU en Frontex pendeldienst werd zopas uitgebreid met Artsen zonder Grenzen, nadat eerder reeds amerikaanse, duitse, en Ijslandse schepen hadden aangesloten. Nog een geluk dat het Vaticaan geen schepen heeft, of ze zetten hun hele vloot in om de islamisering te bevorderen en hun eigen club te vernietigen.

  2. Geen nood: iedere dag vernemen wij in de media dat … er wéér een zwarte werd neergeschoten door blanke agenten. (zou dàt een afremmingspoging zijn om die toename wat te temperen ?)

Reacties zijn gesloten.