Worm-selfing

camera_cartoon_CA01P021Worm-selfing

Voor het voortbestaan van een wezen is het noodzakelijk dat het zich voortplant.  Een probleem zonder partner (hoewel!).  De platworm Macrostomum hystrix heeft er iets op gevonden: hij/zij gebruikt de selfingmethode.  Hij/zij bevrucht zichzelf door in zijn/haar kop sperma te spuiten.

storybild

1: kop, 5: rijpe eitjes, 6: genitaliën

Normaal gezien gebruiken de mini diertjes van enkele mm lengte hun naaldachtig geslachtsorgaan om de huid van de partner te doorboren en zaadcellen te injecteren.  Maar als de worm in z’n eentje is dan gebruikt hij/zij zijn/haar penis om zichzelf sperma in het voorste lichaamsgedeelte te spuiten.  En van daaruit zoekt het zijn weg door het lichaam naar de eitjes.

Dr. Steven Ramm, verbonden aan de universiteit Basel, co-auteur van deze bijzonder interessante studie, meende dat dit waarschijnlijk de eerste bekende zelfinjectie van sperma is, die door de huid van de kop zichzelf een weg baant naar de ontvangende eitjes aan het andere einde.  En, voegde hij eraan toe, voor mensen kan dit abnormaal schijnen, maar voor platwormen is het de ideale methode om zich voort te planten als ze geen partner vinden.

Nvdr: Dr. Ramm, wij vinden heel veel abnormaal.  Dit kan er nog wel bij.

The Royal SocietyUniv. Basel

3 gedachten over “Worm-selfing

  1. Waarom is de regel bij zowat alle dieren en bloemen (zelfbestuiving zowel als kruisbestuiving) dat je met twee moet zijn om je voort te planten? Wie heeft dat ingewikkelde en nutteloze systeem bedacht?

  2. Alles heeft een begin,——begin met het aanvaarden,—–en nu mag ik denken maar wel oppassen wat ik schrijf.

  3. Behalve de Macrostomus hystrix bestaat er nog een sort , de Migrantenus Islamiticus , met meer sperma in hun hoofd dan hersenen !

Reacties zijn gesloten.