Wordt Quebec onafhankelijk?

Wordt Quebec onafhankelijk?

Op 7 april worden er in  Quebec  vervroegde  verkiezingen georganiseerd.  Het parlement werd door premier Pauline Marois ontbonden.  Zij staat aan het hoofd van een minderheidsregering; haar partij, de Parti Quebecois, telt 54 van de 125 parlementszetels. Maar Pauline Marois en haar partij doen het goed in de peilingen zodat zij rekent op een meerderheid. Daarmee wil zij haar economisch herstelprogramma uitvoeren maar ook Quebec naar meer zelfstandigheid leiden. Als de Parti Quebecois inderdaad een goed kiesresultaat neerzet, dan  is de kans groot dat er een nieuw referendum over zelfstandigheid georganiseerd wordt. Bij het referendum van 1995 stemde  een kleine meerderheid op van 50,58% tégen onafhankelijkheid, 49,42% stemde voor. De populariteit van Pauline Marois zou de balans kunnen doen overslaan.

Hierbij een actuele video, waarin haar on-Canadees gedrag tijdens een tv-programma gelaakt wordt, omdat ze bij de terugkeer van de Olympische atleten het woord “Canada” niet in de mond wou nemen.

2 gedachten over “Wordt Quebec onafhankelijk?

  1. Stuur Verhofstadt om een opstand uit te lokken. Mss wil Quebec wel bij de EU? Ik zie Obama al oorlogsschepen en straaljagers naar Canada sturen, de US is immers altijd op zoek naar een land om binnen te vallen, al 50 jaar lang, al was het maar om hun laatste bommen te testen.

  2. Het zal in elk geval sneller onafhankelijk worden dan Vlaanderen Ik denk dat de Qubecanen meer kl..en aan hun lijf hebben dan de Vlaamse sullen

Reacties zijn gesloten.