Wit vet moet bruin vet worden

Afbeeldingsresultaat voor fat mouseWij wisten niet dat vet ingedeeld wordt in kleurvariaties.  Eigenlijk gingen wij ervan uit dat bruin vet niet bestaat gezien de erbarmelijke plaatselijke leefomstandigheden zoals droogte, stammentwisten, mislukte oogsten, hongersnood… maar we zitten fout.  Sinds de volksverhuizing heeft iedereen zowel wit als bruin vet.  En wit vet is slecht.  Moet vervangen worden door bruin vet.    Tot zover bent u mee.  Maar wat heeft onze redactie – en nu ook onze lezers – vandaag geleerd?

De omzetting van wit naar bruin vet – voor kenners ‘browning’ genoemd – kan met een minuscule pleister van 1 cm2.  Voorlopig is de pleister nog niet te koop vermits hij nog maar pas getest werd op muizen.  Ja hoor, muizen hebben ook wit én bruin vet, zelfs witte muizen met die rode kraaloogjes. Tenminste als ze niet te mager zijn, want dan hebben ze geen vet.   Voor de omzetting bij mensen is men nog op zoek naar de geschikte medicijnen.

De onderzoekers hebben de pleister getest onder muizen met overgewicht. Elke muis kreeg aan weerszijden van de (te dikke) onderbuik een pleister geplakt. In de ene pleister zat een medicijn dat wit vet omzet in bruin vet. Aan de behandelde zijde van het muizen-lichaam nam de hoeveelheid vet af met 20 procent af (t.o.v. de niet-behandelde zijde).

Mocht u zich willen aanmelden als proefpersoon, dient u niet alleen de wetenschap, u spaart ook een liposuctie uit.

Meer weten bij Scientias…

en hier Bruin vet en wit vet: wat zijn de verschillen?

Afbeeldingsresultaat voor wit vet omzetten bruin vet