Wij hopen dat in Oostenrijk het gezond verstand zegeviert

Afbeeldingsresultaat voor österreich flagVolgens Duitse media lijkt het wel of men – na het afspringen van de regeringsonderhandelingen – voor de derde keer een wereldoorlog verloren heeft.  Paniek alom.  Elke nieuwslezer heeft het over de desastreuze gevolgen voor de  ‘Wirtschaft’.

Niet zo in Oostenrijk.  De Wunderknabe Kurz voert in naam van zijn ÖVP met de FPÖ coalitie-besprekingen.  Naar verluidt zouden deze goed opschieten.  Beide partijen zouden het eens zijn over de consequente uitvoering van het Dublin akkoord en bijgevolg asielzoekers uit niet EU-landen terug sturen naar de EU-lidstaten die ze eerst betreden hebben.  Recht op sociale hulp zou er pas komen na vijf jaar legaal verblijf in Oostenrijk, waarbij de voorkeur gegeven wordt aan steun in natura i.p.v. in geld.  En voor grote gezinnen zou er een bovengrens van steun afgesproken zijn van 1500 euro.  Daar bovenop een strikt terugkeerbeleid.

De ex-Groen/ex-communistische multipartijenpresident Alexander van der Bellen meende zich te moeten moeien bij de mogelijke verdeling der ministerportefeuilles.  Hij is er niet gerust in en liet optekenen dat hij Johann Gudenus en Harald Vilimsky als minister zal  weigeren.  Waaruit de media concludeerden dat bv. Heinz-Christian Strache of Norbert Hofer wel ministerwaardig zijn.

Omdat Gudenus noch Vilimsky (tot op heden) als mogelijke ministers genoemd werden en FPÖ’s algemene secretaris Herbert Kickl slechts verwees naar een goede gespreksbasis tussen de president en Strache, vermoedt de Kurier dat het bij deze stoere weigering slechts om een ingestudeerd nummertje gaat waarbij hij zich ‘onverzettelijk’ tegen de Freiheitlichen kon tonen.

De post van buitenminister zou volgens een geuite droomwens van de M.O.-experte Karin Kneissl niet naar een politicus van de ÖVP of de FPÖ gaan, maar wel aan… haar zelf.   Ze is immers partijloos en bijgevolg de meest geschikte persoon… zegt ze zelf.

Zij is juriste, arabiste, promoveerde over conflicten in het M.O.  Strache zou haar aan de tand gevoeld hebben naar een eventueel interesse en zij verklaarde zich bereid.  Ze zou intussen mee aan de onderhandelingstafel zitten.    De onderhandelaars verwachten tegen Kerstmis een regering geïnstalleerd te hebben.

 

 

 

 

 

3 gedachten over “Wij hopen dat in Oostenrijk het gezond verstand zegeviert

  1. Geachte redactie,
    Mag ik het samen met u hopen. Laat ons ook hopen dat het inspirerend werkt voor enkele Vlaamse partijen om eindelijk de handen in elkaar te slaan en aan de broodnodige opkuis te beginnen.

  2. Alhoewel ook daar een zware poco-lobby bestaat, is er wel nog meer “gezond boerenverstand” aanwezig dan bij de Merkel-aanbidders. Zeker als daar een hete adem in de nek gevoeld wordt (FPö)!

Reacties zijn gesloten.