Weer een poot onder de onafhankelijkheidsstoel van een zelfstandig Koerdistan onderuit gehaald

Eén der ‘s werelds belangrijkste handelsondernemingen, Trafigura, heeft zich teruggetrokken uit het voorafbetaling-voor-olie exportakkoord met de semi-autonome regio van Koerdistan in Irak. Een serieuze tegenvaller voor de KRG, de Koerdische regionale regering, die blijft proberen ruwe olie uit te voeren zonder tussenkomst van de federale Iraakse regering.

Trafigura, dat geld had geleend aan de KRG in ruil voor toekomstige olie-exporten, heeft nog $ 273 miljoen te goed volgens het voorafbetalingscontract. De KRG wil het contract niet heronderhandelen.

Kurdistan Oil Deal With Trafigura Ends After Davos Snub – Bloomberg

Het investeringsklimaat in Koerdistan is niet echt aantrekkelijk te noemen voor belangrijke spelers op de oliemarkt – er is immers een bittere strijd aan de gang tussen de KRG en de federale regering over de controle op de oliebronnen en -opbrengsten in de semi-autonome regio. Ongeveer een jaar geleden, in februari 2022, had het hoogste hof van de federale regering gevonnist dat de verkoop van olie en gas door Koerdistan, los van de unitaire regering in Bagdad, niet in overeenstemming is met de grondwet en dat de KRG alles wat met de olieproductie te maken heeft moet afstaan aan de federale regering.

Een slag voor Koerdistan: de olie-export is goed voor meer dan 80% van het KRG budget en zonder die opbrengsten ziet het er slecht uit voor de regio. De ruwe olieproductie was sowieso al tanende. Meer info: Deloitte report.    Als er geen investeringen gedaan worden, dan zal de productie voor export met de helft dalen tegen 2027. ( Reuters )   

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Trafigura-Ends-Oil-Export-Deal-With-Kurdistan.html