Waarom gooit Nancy Pelosi olie op het vuur?

Pelosi’s potentiële Taiwan-provocatie verhoogt de spanningen in de Zuid-Chinese Zee

Terwijl voorzitter van het Huis Nancy Pelosi zich voorbereidt om een congresdelegatie te leiden op een tournee door Azië, die mogelijk een bezoek aan Taiwan omvat, nemen de spanningen tussen Washington en Beijing in de Zuid-Chinese Zee toe.

Na een havenaanloop in Singapore is de USS Ronald Reagan teruggekeerd naar de Zuid-Chinese Zee waar het eerder deze maand oorlogsoefeningen uitvoerde. South China Morning Post meldde dat satellietbeelden het supervliegdekschip op donderdag 185 kilometer (115 mijl) van het omstreden Fiery Cross Reef in de betwiste Spratly eilanden liet zien. Twee Chinese marineschepen, een fregat en een torpedobootjager, werden geïdentificeerd op een afstand van 23 à 27 kilometer. De USS Ronald Reagan en zijn gevolg zijn nu op weg naar het noordoosten, mogelijk in de richting van de Straat van Taiwan.

Na (gas)boringen in de provincie Hainan voert de PLA-marine routineoefeningen uit in de buurt van Guangdong, langs de Chinese zuidelijke kust. Volgens de Post: “Een gebied in de Zuid-Chinese Zee op ongeveer 89 km van Macau zal zaterdag worden afgesloten voor schepen voor militaire oefeningen, volgens een kennisgeving van de Chinese Maritime Safety Administration. De Golf van Tonkin voor het zuidwesten van Guangdong zal ook een verboden zone zijn op dinsdag en woensdag, daar er schietoefeningen worden uitgevoerd.”

Song Zhongping, een voormalige PLA-instructeur, veronderstelt dat de USS Ronald Reagan Nancy Pelosi naar Taiwan zou kunnen begeleiden. De Associated Press meldde deze week dat schepen, straaljagers en extra activa bescherming zullen bieden aan het militaire vliegtuig dat Pelosi eventueel naar Taiwan zal vliegen. Song voegt eraan toe: “Tegelijkertijd zullen de VSA vóór het potentiële bezoek het toezicht op de activiteiten van het Volksbevrijdingsleger rond Taiwan verhogen – wat betekent dat de VSA een groot aantal verkenningsvliegtuigen zullen inzetten.”

Song voorspelt dat de “regio een tijdje gespannen zal zijn”, en China zal dienovereenkomstig reageren met meer surveillancevluchten die het konvooi rond de USS Ronald Reagan in de gaten houden. Hij zei dat de PLA waarschijnlijk Amerikaanse schepen en vliegtuigen in het gebied zal willen tegenhouden en misschien zelfs het vliegtuig van Pelosi onderscheppen.

Ondanks de opgeklopte spanning vertelde de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, vrijdag aan verslaggevers dat er geen bewijs is dat China van plan is militair op te treden tegen Taiwan. “(We hebben) geen fysieke, tastbare aanwijzingen gezien van iets dergelijks met betrekking tot Taiwan,” zei Kirby.

Functionarissen in de regering van president Joe Biden zijn bezorgd dat Pelosi”s bezoek aan het eiland , een grote crisis in de Straat van Taiwan zal veroorzaken. Als Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is ze nummer drie in de rij om de president te vervangen. Dit volgt op een reeks havikachtige voormalige regeringsfunctionarissen van Donald Trumpcongresdelegaties en andere hoge functionarissen aan Taiwan, die opzettelijk Beijing hebben uitgedaagd.

Eerder deze week nodigde Pelosi andere volksvertegenwoordigers uit om zich bij haar te voegen in Taipei. Naar verluidt zal de voorzitter van het Huis van Buitenlandse Zaken Gregory Meeks (D-NY) zich bij haar kleine delegatie voegen.

Biden heeft gezegd dat het leger hem heeft gewaarschuwd dat Pelosi Taiwanplan “geen goed idee” is. Tijdens een gesprek op donderdag vertelde de Chinese president Xi Jinping Biden dat China zich zal verzetten tegen “inmenging door externe krachten” op het eiland, eraan toevoegend dat degenen “die met vuur spelen erdoor zullen omkomen”. XI zei dat hij hoopt dat “de VSA zich hiervan bewust zijn”. Hiernaar gevraagd vrijdag ll., lachte Pelosi en weigerde ze commentaar te geven.

Pelosi vertelde verslaggevers vrijdag dat “we willen dat het Congres deel uitmaakt van” het Indo-Pacific-beleid van de Biden-regering. Sinds zijn aantreden heeft Biden de militaire provocaties met China enorm opgevoerd. Vorig jaar liet Biden bijna elke maand oorlogsschepen door de Straat van Taiwan varen. Hij verdubbelde bijna het aantal vliegdekschipaanvalsgroepen dat werd ingezet in de Zuid-Chinese Zee en liet meer dan 2.000 verkenningsvliegtuigen in de Zuid-Chinese Zee, Oost-Chinese Zee en de Gele Zee opdrachten uitvoeren.

Naast Bidens drie blunders, waarmee hij Taiwan herhaaldelijk de VSA-steun en verdediging van Taiwan verzekerde, waarmee hij blijkbaar afstand nam van de één-en-ondeelbaar China-beleid, dat de vrede decennialang heeft bewaard, worden Amerikaanse troepen nu openlijk ingezet op het eiland en trainen ze de lokale militaire troepen voor oorlog met het vasteland.

In Australië is men er niet over te spreken: “wat volgt? WOIII???… Amerika (VSA) is momenteel een krabbenmand!”

Alle gelijkenissen met het uitlokken van de situatie in Oekraïne zijn louter toevallig…

Auteur: Connor Freeman is de assistent-redacteur en schrijver bij het Libertarian Institute, voornamelijk over buitenlands beleid. Hij is co-host op Conflicts of Interest. Zijn werk is te zien geweest in media zoals Antiwar.com en Counterpunch, evenals het Ron Paul Institute for Peace and Prosperity. Hij verscheen ook op Liberty Weekly, Around the Empire en Parallax Views. Je kunt hem volgen op Twitter @FreemansMind96.

Pelosi’s Potential Taiwan Provocation Raises South China Sea Tensions – News From Antiwar.com