Vrijheid van meningsuiting

Het is vandaag 370 jaar geleden dat John Milton zijn Areopagitica schreef, waarmee hij in het Engelse parlement protesteerde tegen de censuur en aldus de vrijheid van meningsuiting verdedigde. De verhandeling is genoemd naar een rede van Isocrates, een Grieks redenaar uit de 5de eeuw.  De Aeropagus is een heuvel rond Athene, waar vroeger tribunalen en bestuursvergaderingen gehouden werden.  Isocrates wou dit nieuw leven inblazen met zijn rede.  Milton argumenteerde dat de ‘Licensing Order of 1643’ moest afgeschaft worden.

3 gedachten over “Vrijheid van meningsuiting

  1. Mooi, mooier, mooist. Vrije meningsuiting? bijna zo’n misbruikt woord als liefde.
    Ik volgde dhr Deckzeyl op andere blogs in de hoop enige Vlaamse standpunten te vinden, die hij bij onze noorder- buren onder de aandacht bracht. Tot nu toe niets gevonden maar dhr Deckzeyl kan dit recht zetten. Ik kwam in de sporen van dhr Deckzeyl terecht op het blog E.J.Bron.
    Tot mijn grote verwondering staat daar onder punt 3 van het huisreglement : antisemitische en racistische comments (sic) worden op dezer site niet getolereeerd. Uiteraard en ze staan trouwens ook in de strafwet. Wat ik in verband met de zo geliefde vrije meningsuiting, waar E.J. Bron toch een verdediger van is, niet begrijp is : waarom antizionistische en anti Israëlitische comments (sic) niet getolereerd worden. Het zionisme is een politieke beweging, net zoals het communisme. Israël is een land zoals Canada, de USA en Turkije. Kan iemand mij verklaren waarom binnen de cirkel van de door ons zo geliefde vrije mening, men bij E.J. Bron geen kritiek op het zionisme noch op Israël kwijt kan?

      • Nee, eerder aan dhr Deckzeyl. Ik vind het op zijn minst vrij eigenaardig dat een blog opkomt voor de normen en waarden zoals een Wilders ze verwoordt en waaronder dus ook ‘vrije mening’, om iemand zijn pen te breken bij kritiek op Zionisme en Israël. Terwijl dit twee onderwerpen zijn die praktisch dagelijks en internationaal voedsel geven tot pro’s en contra’s.

Reacties zijn gesloten.