Voor wie de klok luidt…

Afbeeldingsresultaat voor Hitlerglocke herxheimSinds weken is een kerkklok hét gespreks-thema in de Pfalz. Niet zomaar een klok. De Hitlerklok. Een klok met hakenkruis en een patriottische spreuk “Alles für’s Vaterland” en dan de naam Adolf Hitler. Een klok met de herinnering aan de eeuwige erfzonde.
De klok hangt sinds 1934 in de toren van de 1000 jaar oude evangelische Jakobskirche in Herxheim am Berg. Ze is 240 kg zwaar en vormt samen met twee andere recentere klokken uit het jaar 1951 een op elkaar afgestemd klokkentrio.
Tot voor kort stoorde zich niemand aan de Hitlerklok, tot de gepensioneerde muzieklerares Sigrid Peters, die o.a. het kerkorgel bespeelt, detective speelde en zich behoorlijk erover opwond dat de klok – niet zomaar een klok, wij citeren “een mensenverachtende klok” – nog gebruikt wordt en niemand zich aan haar verleden schijnt te storen.

De bevolking van Herxheim wil echter dat hun klok blijft hangen.

Wat nu? De klok staat onder monumentenzorg, is bijgevolg beschermd. Het dilemma werd voorgedragen aan Roswitha Kaiser, de conservator van cultureel erfgoed van Rheinland-Pfalz. Die heeft de knoop doorgehakt: de klok blijft waar ze is, zal ook mogen geluid worden… als waarschuwing voor iets ‘dat men liever wil vergeten’.

Mogen we dan nu ook bv. het Horst Wessellied uit volle borst zingen als we de intentie hebben te willen waarschuwen voor het naziverleden?  Nu we toch bij dit thema beland zijn, dit zal men in Nederland ook liever vergeten: Horst Wessel-lied op galafeest Juliana en Bernhard (1937).

Katholisch.de

3 gedachten over “Voor wie de klok luidt…

  1. Allez, er is toch nog wat gezond boerenverstand ten vinden in Duitsland. De Herxheimer hebben meer dan gelijk. Het is, of men wil of niet, een deel van hun geschiedenis. Met die weg met ons-mentaliteit hadden de oude grieken gelukkig niet veel te doen; we zouden anders nogal veel lege bladzijden hebben in onze schoolboeken:-)

  2. Als ze die klokken kwijt willen mogen ze deze klokken aan mij geven.

  3. Bij Thomas de Mazière, minister van Binnenlandse Zaken in de BRD, ontbreekt dat boerenverstand volledig hoewel hij met mes en heeft leren eten, waardoor hij bij het diner van de G20 niet opviel. Dat vond hij beneden peil, daarom begon hij te verkondigen dat de linkse stoottroepen in Hamburg neonazi ‘s waren, waarmee hij zijn zeer beperkte kennis openbaarde.

Reacties zijn gesloten.