Verdi: overwinningsmars uit Aïda

Eindelijk zijn we erin geslaagd al de bestanden (met uitzondering van onze contactadressen) van onze ter ziele gegane pc over te hevelen naar dit blinkend nieuw exemplaar. Eigenlijk hadden we de hoop al opgegeven, maar na 2 uur prutsen en vloeken slaagden we er ten slotte in de muurvast zittende harde schijf – intact – te verwijderen en buurman – onze oneindige dank valt hem tot het einde der dagen ten deel – noemde het vervolgens “een fluitje van een cent”.

Ter ere van dit heuglijk feit mag u mee genieten met onze zegeroes: de overwinningsmars uit Aïda.

Aida is een opera in vier akten van Giuseppe Verdi uit 1871. Het libretto is van de hand van Antonio Ghislanzoni gebaseerd op een thema van François Auguste Ferdinand Mariette en een schets in het Frans van Camille du Locle. De opdracht voor het schrijven van de opera is gegeven naar aanleiding van de opening van het nieuwe operagebouw van Caïro.

De opera beleefde zijn première in Caïro op 24 december 1871 (onder leiding van Verdi’s vriend de contrabassist, componist en dirigent Giovanni Bottesini) en in Italië in het Teatro alla Scala in Milaan op 8 februari 1872 en wordt nog steeds regelmatig opgevoerd bij de piramides van Gizeh. (…)

Wie zin en tijd heeft – het weder is sowieso niet uitnodigend voor een winterwandeling – kan via dit bruggetje heel de opera met Luciano Pavarotti bekijken en beluisteren.