Vandaag beslist Schotland over zijn toekomst

Wanneer weet je wie won in Schotland? Draaiboek om het referendum te volgen.

Vandaag gaan de Schotten naar de stembus, om over de onafhankelijkheid te stemmen. De laatste dagen gingen de campagne naar een climax, maar peilingen blijven een super spannende race voorspellen. Pas morgen in de vroege uurtjes weten we wie won. Dit kan je vandaag verwachten.
Klik hier voor meer uitleg…

BBC: Scotland decides

FVE

12 gedachten over “Vandaag beslist Schotland over zijn toekomst

 1. Vandaag beslist Vlaanderen over zijn onafhankelijkheid . Ik denk dat ge zou verschieten hoeveel er tegen zouden stemmen . Wij zijn nu eenmaal een volk van knechten en broekscheiters die hun heer en meester willen blijven dienen. Ze hebben schrik voor “verandering” , schrik om koning Flup den tweede te kwetsen. Het echte ras van Vlamingen is spijtig genoeg een minderheid.

  • Een volk van kruipers zijn we en dat werd bewezen doordat een grote massa stemde voor de ja knikkers van de NVA

 2. Ik hoop dat de stemming positief zal zijn en dat in de toekomst ook Vlaanderen onafhankelijk zal worden

 3. Gaan ze of blijven ze? De bevragingen geven nog geen duidelijke tendens, wat natuurlijk inhoud dat de uitslag van de stemming wat kan ‘aangepast’ worden, als de Schotten niet opletten.
  Traditioneel is Europa eerder in stammengebieden opgedeeld. De Franse koningen begonnen met hun buren op te slokken en in de lijven : Bretagne, occitanië, Savoye, Bourgondië, Normandië enz.
  Het Heilige Roomse Rijk van de Duitse Natie was geen centrale Staat met een centrale macht maar een verbintenis met talrijke stammengebieden, vorstendommen en bisdommen
  Spanje ontstond in het raam van de Reconquista uit de Rijken Castillië en Aragon en lijfde Catalonië in einde 18e eeuw.
  Italië als staat zag het levenslicht in de 19e eeuw, daarvoor waren er de Noord-Italiaanse staten, de Kerkstaat en de Koninkrijken Napels en Sicilië.
  Pas in 1871 voegden de Duitse vorstendommen en koninkrijken zich samen en ontstond het Duitse Rijk.
  De veelvolkerenstaat Oostenrijk-Hongarije ontstond door de politiek van de Habsburgers.
  Kroaten, Tschechen,Slovenen, Serviërs en Slovaken kregen hun zelfstandige staten en het nog altijd reusachtige Rusland is homogener als voordien.

  Zorgen de Schotten voor een Domino effect? Volgen Catalonië, Corsica, Sardinië, Beieren, Frankenland en bovenal Vlaanderen?

 4. Zelfs met een ja – meerderheid zijn de Schotten nog niet buiten “schot..”. In het Britse parlement zijn er al voorbereidingen bezig met het oog op het aanvechten van de beslissing ingeval een meerderheid heeft gestemd voor Schotse onafhankelijkheid, en dit via allerlei procedure slagen!!
  De laatste dagen werd het spel trouwens zeer smerig gespeeld van de kant van de “Unionisten” en werd er melding gemaakt van geweld uitgeoefend door de voorstanders van de Schotse onafhankelijkheid. Het was in die mate dat de Schotse politieverantwoordelijkheden het nodig vonden deze lasterlijke aantijgingen te ontkennen. Het gaat hier dan ook om een zeer ongebruikelijke stap van deze politieverantwoordelijken!!
  Voor het overige moeten de Schotten vanwege de Britse regering in Londen geen cadeaus verwachten. Het zal hard tegen hard gaan.
  Ingeval het nee-kamp het zou halen, dient men zich evenmin illusies te maken over de extra -bevoegdheden en middelen die door Cameron “plechtig” werden beloofd. In het beste geval zullen de Schotten zich moeten tevreden stellen met een dode mus. De Vlamingen kunnen dienaangaande bogen op een zeer rijke ervaring.
  Zie bruggetje.
  http://www.craigmurray.org.uk/archives/2014/09/police-rebut-unionist-smears/

  • Inderdaad, Cameron maakte uit angst voor de overwinning van de Ja campagne, de dag voor het referendum nog verregaande beloften over de Schotse autonomie.
   Salmond heeft echter een krachtige beweging in het leven geroepen en een beweging is sterker dan een politieke partij.
   ‘Let dwell on the distance we have travelled and have confidence the movement is abroad in Scotland that will take this nation forward and we shall go forward as one nation.’ zo sprak hij de Ja stemmers toe, woorden die geen verslagenheid in zich houden.

   • Anna, stuur me eens via deze reactiemodule het je gegeven e-adres van Golfbrekers door. Ben om de een of andere reden alles kwijt en ik kan me niet meer herinneren bij welke provider.

    • Het e-mail adres dat ik doorkreeg = golfbrekers@outlook.com

     Was zelf verwonderd toen ik enkele dagen geleden mijn ingezonden stuk met mijn bedenkingen over ‘Een Vlaamse prof.weet het…’ en de zo gezegde gemeenschappelijkheid van de Abrahamitische godsdiensten zonder enige vermelding terug gestuurd kreeg. Hetzelfde gebeurde met mijn stuk over ‘Het verschil tussen het bombardement in Mortsel en dat van Guernica’. Ook dat kwam terug.
     Moet eerlijk zeggen dat ik dacht dat er een cordon sanitaire rond mij lag, maar niet dus, er is blijkbaar iets fout gegaan.

     • Onze nederige verontschuldigingen. We snappen er niets van. En gaan het onderzoeken “tot op de bodem” zoals dat heet. Of “zover het toegelaten wordt”.

Reacties zijn gesloten.