Van afval tot multi-nuttig product

Wetenschappers ontdekten enkele maanden geleden een manier om urinecellen om te zetten in hersencellen, maar dat is zeker niet het enige voorbeeld van de vele positieve aspecten van dit menselijk afvalproduct.

Via Smithsonian.com dit kort historisch overzicht:

 • In urine geweekt leer wordt zacht. Urine bevat het stikstofrijke urea, dat afbreekt tot ammoniak. De hoge pH-waarde van ammoniak verzwakt organisch materiaal en dit verklaart waarom urine vele eeuwen lang de perfecte antieke substantie was om leer zachter te maken.

 • Urine als schoonmaakproduct. Bekijk even de ingrediënten in je schoonmaakproducten en je ziet gegarandeerd het woord ‘ammoniak’ staan. Dit is waarom men vroeger urine gebruikte om vlekken uit kleren te krijgen. In het oude Rome stonden er op elke hoek van de straat “urinoirs” om urine te verzamelen waarmee op haast industriële schaal kleren werden gewassen.

 • Urine in het verfproces. Natuurlijke kleurstoffen kunnen vervagen op textiel als je ze niet eerst met een bijtmiddel behandelt. Een voorbeeld van zo’n bijtmiddel is ammoniak. De textielindustrie bleef daarom tot in de 17de eeuw uiterst veel waarde bleef hechten aan urine.

 • Explosieve urine. Om buskruit te maken heb je onder andere houtskool en zwavel nodig, maar ook kaliumnitraat (of salpeter). Slechts in de vroege 20ste eeuw begon men salpeter op grote schaal te synthetiseren. Tot dan gebruikte men de ammoniak in urine en mest om de stof op natuurlijke wijze te produceren.

 • Witte tanden dankzij urine. De Romeinse dichter Catullus verwees in één van zijn verzen naar het gebruik van urine als een primitieve vorm van mondwater. De ammoniak fungeert ook hier als schoonmaker en gaf onze voorvaderen de kans om met witte tanden (maar een niet al te frisse adem) te pronken. Ook vandaag passen velen deze historische manier van tanden bleken toe… en met succes.

5 gedachten over “Van afval tot multi-nuttig product

 1. Urinecellen omzetten in hersencellen ! Dat is geen nieuws , daar zijn ze allang mee bezig in het midden Oosten en Noord Afrika . De resultaten zien of horen wij bijna dagelijks . Zeik is en blijft Zeik !

  • Beste Rene,
   Mijn idee was, in de politiek zitten er veel met zeik in hune kop, en niet allen hier.

 2. Het succes van Golfbrekers is enorm . Kleinere breedbandjes moesten wijken voor veel groteren . Iedereen is het eens met de redactie en reacties . Onder de vele lezers , waaronder gele , rode , groene , blauwe-partijkaartbezitters Zelfs grote en minder grote gelovigen van alerlei godsdiensten , katholieken , protestanten , orthodoxen , bhoedisten ,zonnenwenders , druiden , Voodoo-aanhangers , getuigen van Jehova’s…enz enz . Zelfs onze Islamvrienden geven geen greintje commentaar op al die gepubliceerde waarheden . Of ben ik abuis ?

 3. Klein geheim in de familie ; mijn overgrootvader Carolus had af te rekenen met kaalheid. De “heks” (kruidenvrouw) van Wulpen had hem aangeraden om iedere morgen zijn hoofdhuid te wassen met nuchtere urine. Bij zijn overlijden, zo’n 60 jaar geleden, had hij een donkerkleurige haardos. Dit recept werd niet overgenomen door zijn nazaten zodat ikzelf geen donkere haardos heb. Misschien kan ik het recept verkopen aan Head&Shoulders.

  • Beste Jean Marie,
   Oppassen met merken noemen, voor je het weet heb je een proces aan je broek. Vooral als je reactie op een Vlaams-nationalistische blog staat.

Reacties zijn gesloten.