Transfers werken luiheid in de hand

Ook in Duitsland.

In Duitsland wekken de transfers, de solidariteit tussen de verschillende Bundesländer (Länderfinanzausgleich), al langer ergernis bij de subsidiërende landen.  Het aantal betalende landen  neemt af terwijl het aantal ontvangers  toeneemt.  Sinds enkele jaren houdt Nordrhein-Westfalen de hand open en dat scenario zit er ook aan te komen voor Hamburg.

De Beierse minister van financiën, Markus Söder (CSU,  wordt het beu.  Zijn Bundesland heeft in 2013 niet minder dan 4.3 miljard euro in de federale kas gestort, 14% meer dan in 2012, goed voor meer dan de helft van het totaal der ontvangsten.  Slechts Beieren, Hessen, Baden-Württemberg en (in 2013 nog) Hamburg stonden aan de betalende kant; alle andere Bundesländer mochten aan de kassa aanschuiven om te ontvangen.
En het wordt waarschijnlijk nog straffer.  Volgens recente prognoses zou zelfs het rijke Hamburg binnenkort komen incasseren.  Het kan niet duidelijker aangetoond worden dat het systeem van transfers tussen de ‘sterke’ en de ‘zwakke’ landen niet vol te houden is.

Beieren wil een andere regeling. Samen met Hessen trok het naar het Grondwettelijk Hof. Nog vijf jaar is de transferovereenkomst geldig; dan moet er opnieuw onderhandeld worden.  Beieren wil dat de speciale privilegies voor de ‘stadstaten’ Berlin, Hamburg en Bremen (men vergelijke met het derde gewest Brussel) verdwijnen.  Slecht bestuur moet bestraft worden, goed bestuur beloond.  En een groter deel van de lasten voor de hoofdstad Berlijn moet het federale niveau overnemen.

De gesprekken zullen niet rimpelloos verlopen.  De stadstaten argumenteren dat ze infrastructuurprestaties leveren voor hun hinterland en die moeten vergoed worden.  Metropolen ontvangen inderdaad ook dergelijke begunstigingen van hun eigen Bundesland, zoals bv. München van Beieren.  De stadstaten kunnen slechts bij het federale niveau aankloppen.  Er zijn al vliegertjes opgelaten om de werknemers-pendelaars belasting te laten betalen in de stad waar ze hun geld verdienen.
Sancties voor slecht bestuur komen nergens aan de orde.  Goed draaiende, goed bestuurde landen worden bestraft ten gunste van degenen, die niet de tering naar de nering zetten.  De status van hoofdstad Berlijn zou men eens nader kunnen bekijken.

Doordat de weegschaal  compleet naar de verkeerde kant doorslaat is het slechts een kwestie van tijd vooraleer de sterke landen meegezogen zullen worden  in de neerwaartse spiraal.
Het blijvend subsidiëren zonder voorwaarden ondergraaft de bereidwilligheid om zelf de touwtjes in handen te nemen.  Met andere woorden: de transfers zorgen ervoor dat de ontvangers het vanzelfsprekend vinden zonder inzet van hun kant blijvend, zonder voorwaarden, onderhouden te worden door de sterkere Bundesländer.

De droom dat iedereen gelijk geschakeld kan worden mits de sterkere de zwakkere blijft ondersteunen, zonder eindtermijn, zonder prestatiedwang, zonder medezeggenschap, zonder voorwaarden is het scenario van het land b én de EU.  We weten hoe succesvol die strategie gewerkt heeft.

FT
Preussische Allgemeine

Focus

4 gedachten over “Transfers werken luiheid in de hand

 1. Vlaanderen zou “de-hemel-te-rijk” zijn (in letterlijke- èn in figuurlijke zin) INDIEN zij MAAR … 4,3 miljard jaarlijks zou moeten afdragen aan “het zuiden des landes”…
  De Beieren hoeven echt nog geen stenen-uit-de-grond te klagen. (alhoewel toch niemand zo-maar geneigd is om zijn spaarcenten af te staan aan zijn profiterende buren).

 2. Deze gang van zaken is nergens beter bekend dan in ons vaderland. Met dien verstande dat de genoemde “solvabele ” vier niet zo gehaat en beledigd worden voor die ‘geste’ als Vlaanderen .

 3. Hallucinant.. Ga zitten alvorens u dit leest !!

  In een vraaggesprek met Jo Vandeurzen van de CD&V beschrijft Luc Van der Kelen in HLN wat de nieuwe “verstrenging” (!!!) van de snel-Belgwet zoal betekent. Het is werkelijk verbijsterend om te lezen wat er achter de rug van de gewone Vlaming door dit linkse parlement allemaal wordt uitgevreten.

  Wat denkt u van deze:

  Alle meerderjarige kinderen van een vreemdeling die Belg werd en in België woont, krijgen automatisch het recht op de Belgische nationaliteit, zonder dat ze nog naar België moeten komen.
  Ze zullen alles kunnen regelen vanuit hun eigen land.. Ze hoeven verder geen enkele band met België te hebben! . Het volstaat dat ze een ouder hebben die naar België emigreert en zich laat naturaliseren.
  Daarna volgt de hele clan in het buitenland:
  meerderjarige kinderen, hun kinderen enzovoort.
  Na een tijd heb je in alle landen hele kolonies Belgen.

  “De hele wereld Belg” lijkt wel een devies van de regering, dwars tegen alle Vlaamse partijen in !!
  Met nieuwjaar een kaartje sturen volstaat om de “band” aan te tonen tussen de Belg en de kandidaat-Belgen!!!
  Indien er twijfel bestaat over die band, die trouwens de enige voorwaarde is (!) om Belg te kunnen worden, MOET HET PARKET NAAR HET LAND VAN DE KANDIDAAT-BELG GAAN OM GINDER DE ZAAK TE GAAN ONDERZOEKEN !!!!!
  Onze parketten hebben in België toch weinig of niets te doen.

  Je moet hier dus nooit geweest zijn, maar je kan wel stemmen en alle rechten van een Belg uitoefenen .
  Een betere en snellere methode om de islam te verspreiden werd nog nergens ter wereld uitgevonden, en het zal van België in de kortste keren een islamstaat maken.

  Een volgens Vandeurzen veel toegepaste “truuk” in België is de volgende:
  zwangere vrouwen komen als toerist naar België en bevallen hier.
  Ze geven het kind niet aan bij hun ambassade. Volgens de Belgische wetgeving is dat kind dan statenloos, en heeft het dus recht op de Belgische nationaliteit.
  Op basis daarvan eist de moeder een verblijfsvergunning, waarmee ze naar
  het OCMW stapt voor een leefloon. Tenslotte kan ze dan, als ze lang genoeg in het land is, zelf de nationaliteit aanvragen.

  Vandeurzen besluit: “Laurette Onckelinx heeft de aanpassing van de snel-Belgwet weggemoffeld in een verzamelwet met diverse bepalingen. Zo moet er niet apart over gestemd worden.

  Wanneer zullen de ogen van de ongeïnteresseerde, zelfgenoegzame, volgevreten en ongelooflijk domme Vlamingen eindelijk opengaan?
  Zich laten hersenspoelen door de linkse VRT en de gesubsidieerde media is uiteraard gemakkelijker dan zelf een kritisch oordeel te vormen over deze (zeker voor onze komende generaties) totaal rampzalige maatregelen !!!

  Groetjes in het Nederlands …..nu het nog kan!!!

 4. Rene,
  ” Ze hoeven verder geen ENKELE BAND met belgie te hebben” Maar als ze hier zitten krijgen ze in vele gevallen een ENKEL BAND.

Reacties zijn gesloten.