Toekomst in Merkelland: werken tot 69 jaar en 4 maanden

In navolging van financiëel-economische experten en politici concludeert de Duitse nationale bank in haar recent maandelijks verslag dat werken tot bijna 70 geen taboe mag zijn, vermits de levensverwachting ook stijgt. Kwestie van het pensioenniveau niet te laten dalen.

Sinds 2012 wordt de leeftijdsgrens voor het wettelijk pensioen stapsgewijs tegen het jaar 2031 van 65 naar 67 jaar verhoogd. Experten menen echter dat deze maatregel niet voldoende is, omdat vanaf de 2020-jaren een heleboel Merkellanders op pensioen gaan. Vandaar de wens van de Bundesbank de pensioenleeftijd tegen 2070 naar 69 jaar en 4 maanden te verhogen. Ook internationale organisaties zoals de EU-commissie, het IWF en de OECD zouden voorstander zijn “de pensioenleeftijd in samenklang met de levensverwachting te verhogen”. (…)

Als afscheidsgeschenk van de werkvloer zou de werkgever zijn uitgebluste werknemer een waardebon voor een korting uit een doodskistencataloog aanbieden.

Over de pensioenredders, resp. de vakkrachten, waarvan 75% van sociale steun leeft, geen of slechts een gedeeltelijke baan heeft, ergo niets bijdraagt aan de pensioen-spaarpot, zwijgt de Bundesbank in alle talen.

3 gedachten over “Toekomst in Merkelland: werken tot 69 jaar en 4 maanden

  1. Als in België IEDEREEN zou werken tot zijn 65ste dan kan dat dossier gesloten worden tot 2100, ik leg er nogmaals het accent op “IEDEREEN” w.w.z. publieke, prive en zelfstandigen en als we dan ook nog het salaris van ALLE politiekers halveren, 5 van de 6 regeringen, 6 van de 7 parlementen, 10 van de 10 provincies, de monarchie en de grenzen sluiten dan kunnen de belastingen minimaal gehalveerd worden.

Reacties zijn gesloten.