Terugblik

Zelfportret - Rembrandt | Kunstopdoek.nl

Op 20 juli 1656 – vandaag exact 365 jaar geleden – werd de gerenommeerde Amsterdamse kunstenaar Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) failliet verklaard.

Volgens de legende had hij een gat in z’n hand, leefde hij vér boven zijn stand en kostten een aantal amoureuze affaires hem handenvol geld. Uit recent historisch onderzoek blijkt echter dat het allemaal niet zo’n vaart heeft gelopen. De schilder was verliefd geworden op Hendrickje Stoffels en wilde met haar trouwen. Hij moest hierdoor het erfdeel van zijn zoon Titus uitbetalen, uit de erfenis van zijn overleden vrouw Saskia. Rembrandt heeft zijn faillissement daarom zelf in gang gezet. Hij heeft naar alle waarschijnlijkheid geprobeerd schuldenvrij uit het faillissement te komen en zo zijn huis veilig te stellen voor Titus. Rembrandts plan mislukte echter compleet toen andere schuldeisers gingen procederen. Hij moest daarom zijn huis verkopen terwijl zijn inboedel – inclusief zijn kunstverzameling – en zijn aterliermateriaal publiek werden geveild om aan deze schuldeisers te kunnen voldoen…. Wie meer over deze onverkwikkelijke affaire wil weten, raad ik zeker de lezing aan van ‘Rembrandts Val: een geschiedenis van misvattingen en alternatieve feiten’ door Machiel Bosman.

Portret Saskia Uylenburgh geschilderd door Govert Flinck
Saskia

Titus van Rijn (Amsterdam 22 september 1641 – 1668) was het vierde en enig overlevende kind van Rembrandt van Rijn en Saskia van Uylenburgh. Na Rembrandts faillissement in 1656 nam Titus samen met zijn stiefmoeder Hendrickje Stoffels en zijn zuster Cornelia, 1654 – dochter van Hendrickje Stoffels en Rembrandt en de zaken over van zijn vader, en begon een kunsthandel, gespecialiseerd in het werk van Rembrandt. Titus liet op aandrang van zijn vader op z’n vijftiende een testament opmaken en er zouden nog twee volgen.

bol.com | Wandcirkel Rembrandt van Rijn - Hendrickje Stoffels - Schilderij  van Rembrandt van...
Hendrickje

Titus trouwde in 1668 met Magdalena van Loo (1641-1669). Haar vader was zijn oom Jan van Loo, zilversmid en een broer van Gerrit van Loo, advocaat in Het Bildt. Het paar woonde aan het Singel bij de moeder van Magdalena. Uit hun huwelijk werd één kind geboren: Titia (1669-1715).

Titus van Rijn overleed in 1668 aan de pest op 28 jarige leeftijd en werd begraven in de Westerkerk te Amsterdam. Zijn vrouw en vader en zijn schoonmoeder overleden een jaar na hem. Cornelia neemt de zorg voor haar vader van Titus over.

https://www.westerkerk.nl/monument/graven

Rembrandts dochter Cornelia van Rijn blijft op 14 jarige leeftijd alleen achter als haar vader in 1669 komt te overlijden. en komt onder toezicht van een voogd. In 1670, toen ze nog geen zestien jaar was, huwelijkte voogd Christiaan Dusart haar uit aan de schilder Cornelis Suythof. Het echtpaar verhuisde naar Batavia. Daar kregen ze twee zoontjes: Rembrandt en Hendrick.

Een documentaire (1u 47′) over het leven van Rembrandt kan u hieronder bekijken: