Syrische sigaren

Syrische sigaren

In het noord-oosten van de provincie Latakia worden sigaren gemaakt, Syrische sigaren, met de hand gerold.  De General Tobacco Compary wil op deze manier banen creëren en de verkoop van een lokaal product stimuleren.

1000 jobs zouden er kunnen uit voortvloeien.  Met de verkoop mikt men op de lokale markt en de omliggende landen.   Voor de oorlog was de General Tobacco Company één van ‘s lands meest welvarende staatsbedrijven, goed voor miljoenen dollars.
Echter – zoals het geval was voor meerdere Syrische bedrijven, werd het sinds 2012 het slachtoffer van EU sancties.  De tegoeden werden bevroren wegens het vermoeden van steun aan de regering.

Dus ging het tabakbedrijf op zoek naar nieuwe productie- en afzetmogelijkheden, zonder vreemde bemoeienissen, zonder de gevolgen van de  ‘economische oorlog tegen Syrië’, het handelsembargo. Drie jaar duurde het eer vanaf het rijpen van een idee de eerste handgerolde sigaar ‘helemaal conform internationale verwachtingen’ verkooprijp was.

De provincie is een toegewijd aan Assad, wiens vader in deze streek geboren werd, en het hart van de Alawieten, zoals Assad zelf.   Het gebied, waar de tabaksplanten groeien,  is quasi gevrijwaard gebleven van het conflict.

Sigaren rollen bleek niet zo vanzelfsprekend te zijn.  De techniek leerden ze via het internet van Cuba.   De sigaren zouden mild en zacht zijn, een 100% Syrisch product.
Momenteel, in de beginfase, werken er 130 mensen, waarvan slechts 6 mannen; ze produceren 400 tot 500 sigaren per dag.   Een gedeelte van de productie wordt lukraak getest.   Het is een zeer arbeidsintensief procédé, afhankelijk van de handigheid der sigarenrolsters.   5 tot 10 per dag, heel af en toe 15, meer zit er voorlopig niet in.   Kwalitatief kunnen ze naar verluidt perfect concurreren met ‘s werelds meest prestigieuze merken, ook de Cubaanse.

De prijs werd nog  niet bepaald.  Assad hoopt dat hij de sigaren kan exporteren naar landen die hun relatie met Syrië onderhouden, waaronder Iran, Rusland, China en enkele Afrikaanse landen.

Dat je van roken kanker kan krijgen is in Syrië en omgeving een van de minste zorgen.

FT

Syria launches cigar business

5 gedachten over “Syrische sigaren

 1. 5 tot 10 sigaren PER DAG? Dat zeggen ze toch ook alleen maar om genoeg te kunnen vragen.

 2. Een goede Havanna-sigaar wordt “op de blote dij” gerold (zoals men eerder ook deed in ons landje)…
  Het is niet voor-niks dat het voor-oorlogse liedje klonk: “en nooit van heel mijn leven, een sigarenmaakster aan mijn zij”
  Als de dames hun rok opstroopten, rook men flink de tabak (temeer daar de tabak ook IN de poriëen drong) zodat, na jaaaren die job uitgeoefend te hebben, de huid aan de binnenkant van de dijen “bruin uitsloegen” en niet meer blank te krijgen waren door wassen.
  Hun “productie” was gemiddeld 35 à 40 sigaren per dag.

  • vandaar komt dat dus !

   Robert-Henk Zuidinga vermeldt in zijn Eroticon. Het ABC van de erotiek (1990): “Wie de klos is, is de sigaar en wie de pisang is, is de lul. Pisang (Maleis voor banaan (…)) en sigaar zijn voor zulke zegswijzen geselecteerd wegens hun gelijkenis in vorm met de roede, de pieterman, het mannelijk lid, met name in opgewonden toestand.” zozo,da komt ervan !

 3. Dat je van roken kanker kan krijgen is in Syrië en omgeving een van de minste zorgen.
  Dat zinnetje stoot mij een beetje tegen de borst . Ik rook al toen de mensen nog niet aan longkanker stierven . Een Belga rook je nooit alleen , Het is geen man die niet roken kan . Roken , ongezond ? vraag het maar aan de dokter . Mijn eerste sigaret rookte ik op mijn twaalfde in het pensionaat “Zonnige Jeugd” te Kalmthout , met toestemming van de directeur . In al die oude films werd gerookt met Humphrey Bogart op kop . Nu ben je een asociaal element , je wordt gemeden als de pest .Ik zou nooit iemand het roken aanbevelen of iemand hinderen met een sigaret. Maar ik ben gevoelig voor fanatisme . Ik wens die Syrische sigarenrollers veel succes en een goed loon . Wij leven in een wereld maar enorm vele zaken , die op ons afkomen , veel maal ongezonder en bijzonder hinderlijk zijn dan een sigaar . Rook niet ! wees gezond en sterf gezond

  • Ik rook al 30 jaar niet meer en ik ben heel blij van deze stank af te zijn maar ik zal zeker niet gezond sterven daar ik nu al aan het sukkelen ben

Reacties zijn gesloten.