Sterven voor het vaderland… liever niet…

Oekraïens president Zelensky “weet niet hoe hij hen kan dwingen om te vechten,”… aldus Andrew Kramer, journalist bij de New York Times in Kiev.

“De mannen hebben schrik aan de controlepunten vastgehouden te worden en dat daar recruteringsambtenaren staan. Er bestaan intussen speciale apps die de bewegingen van de recruteringsambtenaren volgen,” zo stelt de journalist. En hij geeft het voorbeeld van de app “Weder in Kiev” en gaf mee dat de waarschuwing voor een veronderstelde bui op een bepaalde plaats in de stad erop wijst dat daar mobiliseringsbevelen uitgereikt kunnen worden.

Oekraïne had in februari 2022 de algemene mobilisering aangekondigd en herhaaldelijk verlengd zodat de dienstplichtigen niet konden ontkomen aan hun plicht. Volgens Oekraïense bronnen verlaten mannen uit schrik voor de mobilisering maandenlang hun woningen niet, proberen met vervalste documenten het land te verlaten, steken illegaal de grens over en riskeren daarbij dikwijls hun leven.

Schakel ondertiteling en vertaling in via icoontjes onderaan

Om deze problemen aan te pakken heeft de Oekraïense regering een wet met strengere mobiliseringsregels goedgekeurd die op 18 mei in kracht trad. Daardoor kunnen honderdduizenden voor hun plicht in het leger opgevorderd worden.

De grenzen naar de zuid-westerse buurlanden worden beschermd… niet om indringers de toegang te beletten maar wel om dienstplichtige Oekraïners in het land te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.