Slavernij: geen zwart-wit verhaal

Afbeeldingsresultaat voor slave chain“Slavernij en slavenhandel is al vanaf de Oudheid een wereldwijd probleem. Slaven noemen wij niet voor niets ‘slaven’. Duitsers en Vikingen haalden in de Middeleeuwen hun slaven uit Slavische gebieden. Daarna hebben Ottomanen tot begin 18de eeuw 2,5 miljoen mensen uit Polen, Oekraïne en Rusland tot slaaf gemaakt. De Moren (Berbers en Arabieren) hebben tussen 1530 en 1780 pakweg een miljoen Europeanen ontvoerd en tot slaaf gemaakt. In veel Afrikaanse landen was eeuwenlang, ook in Ghana en omringende gebieden, slavernij, slavenhandel en mensenjacht schering en inslag. Uit onderzoek van de Boston University blijkt dat waarschijnlijk circa 90 procent van de Afrikaanse Amerikaanse slaven reeds slaaf was van Afrikanen, voordat ze werden aangekocht om naar Amerika te worden verscheept.
Van die trans-Atlantische slavenhandel werden ook Europeanen het slachtoffer. Minstens tienduizenden Ieren en Schotten werden door de Engelsen als slaaf verscheept en te werk gesteld in Amerika. Zij stierven in verhouding sneller aan ontberingen, omdat ze gemiddeld zwakker waren dan Afrikanen.”

Lees het opiniestuk van Peter de Kort van Dal in de Volkskrant

4 gedachten over “Slavernij: geen zwart-wit verhaal

 1. Een slaaf moet zijn ” meester ” dienen . Hij werd hiertoe gedwongen . Als hij naar zijn meester de middelvinger zou opsteken ,dan zwaait er wat . Het verschil met de moderne slaven , dat zijn wij , is niet erg groot .Wij worden verplicht een hoop tafelschuimers te onderhouden en betuttelen . Steken wij de middelvinger op naar al diegenen die dat mogelijk maakte . Dan krijgen wij de naam van Islamofoob ,
  racist , onverdraagzame en zelfs worden wij gerechterlijk vervolgd als wij de ene opzetten tegen die andere …..PS hoeveel pensioentjes zouden ze niet kunnen optrekken met het geld dat ze in die tafelschuimers steken , voor wie voor wat ?

 2. Het boek van Michael Hoffman: ‘They were white and they were slaves, The Untold History of the Enslavement of Whites in Early America’ brengt zo één en ander aan het licht.

  Je kan het gratis lezen als PDF op
  https://www.youtube.com/watch?v=jTfjv_wFBWs

  mocht dit niet lukken via de opgegeven youtube, kan je het oproepen onder de titel : The Enslavement of Whites in Early America – Michael Hoffman.

 3. Je kan met de hoger aangehaalde teksten van John Kaminski akkoord gaan of niet.
  Je kan ze gaan uitpluizen, je kan ze met bewijzen weerleggen. Het staat je vrij. Feit is dat hij het kan schrijven.
  Wat voor alternatief heb je in Europa???
  Dat van de EUMC of het European Monitoring Center of Racism and Xennophobia.

  De EU bepaalt: dit document moet een praktische handleiding zijn voor de
  erkenning en het documenteren van antisemitische voorvallen en voor het uitwerken en het omzetten in wettelijke maatregelen tegen antisemitisme.

  De EU bepaalt tevens wat antisemitisme is: het is een duidelijke waarneming van joden die zich uitdrukt als haat tegenover hen. Het richt zich in woord en daad tegen joodse en niet joodse personen.

  In wat vertaalt zich dat?
  – beschuldigingen van geldgier en woeker.
  – antizionisme en vijandig staan tegenover de staat Israël
  – het gebruiken van symbolen en prenten die met traditioneel antisemitisme in verbinding staan, zoals o.a.0 het verwijt van de Christusmoord.
  – de holocaust als overdreven beschouwen.
  – het verwijt dat joden zich meer verplicht voelen tegenover de staat Israël dan tegenover het land waar ze wonen.
  – het gelijkstellen van de politiek in Israël met de politiek van het nationaalsocialisme.

  Wat wel mag: alleszins kan kritiek aan Israël die vergelijkbaar is met kritiek aan andere landen.

  Met dank aan Hagalil.

Reacties zijn gesloten.