Robotcontrole in Tunesië: maat voor niets

Ook Tunesië is in lock down – voorlopig tot 19 april. Met alle gekende afstand-houden maatregelen. Een plaatselijk bedrijf ontwikkelde deze robot die vanuit een controlekamer bestuurd wordt door de politie. Geen mondmasker nodig. Tja… We zien deze robot nog niet ingrijpen als een supermarkt of een ander bedrijf overvallen wordt.

En nog minder bij de onrust die opnieuw de kop opsteekt. De regering heeft immers financiële steun beloofd aan behoeftige burgers.

Laatste coronacijfers: 423 besmettingen, 12 doden, 5 hersteld. De regering beloofde tevens vanaf morgen tot het einde van de ramadan via de sociale diensten 60.000 hulppakketten te zullen bezorgen bij de armen die zich niet of amper kunnen verplaatsen. Het is de bedoeling dat in iedere gemeente een school zal geopend worden als aanspreek- en eventueel verdeelpunt van basisbehoeften. Slechts noodzakelijke verplaatsingen zijn toegelaten. Het openbaar vervoer en de taxi’s liggen stil. Er is een avondklok van 18.00 u tot 06.00 u. Of Tunesië en andere moslimlanden erin zal slagen de lock down vol te houden bij het begin van de ramadan op 23 april? We zien het nog niet gebeuren. (…)

En… nog iets wat wij hier, in het land b, niet zien gebeuren (hopelijk hebben we ongelijk) is dat de regering de helft van hun maandelijks salaris terug aan de staat schenkt ter bestrijding van het coronavirus. In Tunesië daarentegen werd dit woensdag bij de kabinetsvergadering beslist! Géén aprilgrap!

Wat daarentegen wel gebeurd is, u en ik, wij allen tezamen, hebben uit de goedheid van ons hart beslist via het EU-doorgeefluik 250 miljoen euro aan Tunesië te schenken. (…) Ook geen aprilgrap, maar dat vermoedde u al.