Quo vadis, Syria?

In de Washington Post verscheen op 20.4.23 een artikel waaraan hier totaal geen aandacht besteed werd. De oorlog in Oekraïne had zich immers ook kunnen uitbreiden naar… Syrië. Alsof dit land nog niet genoeg miserie beleefd heeft en nog steeds moet ondergaan door de wurgende sancties.

Blijkt dat in de gelekte Pentagon-documenten plannen bekend geraakten om het Russische leger in Syrië aan te vallen en daarvoor de Koerden in te zetten.

Inderdaad, duizenden kilometer van het strijdgewoel in Oekraïne had de geheime dienst van het Oekraïense leger plannen ontwikkeld om in Syrië zo veel mogelijk schade te veroorzaken en – liefst Russische militaire – slachtoffers te maken… in de hoop dat er Russische troepen uit Oekraïne zouden weggeroepen worden om de toestand in Syrië onder controle te krijgen.

President Zelensky zou naar verluidt in december de plannen in de diepvriezer doen stoppen; de gelekte plannen tonen in detail hoe de plannen gestalte namen en hoe de campagne eruit zou kunnen zien mocht Oekraïne deze nieuw leven willen inblazen. Het gelekte document, met markering HCS-P, (… human sources) toont hoe de geheime dienst, verbonden aan het Oekraïense defensieministerie, aanvallen kan plannen zonder dat de Oekraïense regering hiervoor de zwarte piet zou kunnen toegeschoven krijgen.

Sinds Rusland in 2015 de Syrische regering ter hulp schoot bij de ISIS & soortgenoten bezetting en de westerse “regime change” wensen bevinden zich non-stop duizenden Russische soldaten op het Syrische grondgebied, met een luchtmacht- en marinebasis. De Oekraïense regering gaat ervan uit dat Rusland zich op deze manier gedwongen zou zien soldaten en militaire uitrusting uit Oekraïne terug te trekken en te verplaatsen naar Syrië.

Dus, redeneerde de Oekraïense legerleiding, àls we ervoor zorgen dat Rusland opnieuw Syrië ter hulp moet snellen, dan hebben wij hier minder af te rekenen met het Russische leger. Men overwoog het SDF (Syrian Democratic Forces), de militaire tak van de Koerden aan de oostelijke kant van de Eufraat, op te leiden om Russische doelwitten met drones en onderwater geleide raketten aan te vallen. Maar dan niet op Russische posities in Koerdische regio’s. De rol van het SDF zou – op vraag van de Koerden – geheim blijven.

Het document suggereert trouwens ook dat Turkije op de hoogte was, er geen graten in zag, maar dat het aandrong dat de aanvallen niet vanuit de door Turkije bezette noordelijke grensstreek zouden gebeuren.

De genoemde doelwitten klinken logisch: de Russische Hmeimim Air Base luchtmachtbasis, de Russische marine basis in Tartous en broodnodige Syrische energie-infrastructuur, die mede onder Russische bescherming staat.

Veel vraagtekens, veel vermoedens, veel achterhoedegevechten en valkuilen. Het gelekte document wil blijkbaar nog meer wrevel en haat zaaien, meer slachtoffers maken. Vooral nu er gesprekken aangeknoopt werden om Turkije en Syrië aan de onderhandelingstafel te krijgen. Het klinkt eerder ongeloofwaardig dat Turkije zich voor de kar zou laten spannen bij plannetjes mét een aartsvijand, de Koerden, die sowieso de wraak van Rusland zullen oproepen.

Op 29 december 2022 zou Zelensky opdracht gegeven hebben de plannen op te bergen. Waarom? Onder druk van de VSA, een tekort aan drones of niet overtuigd van de slaagkansen? Volgens het gelekte document bestaat er – voorlopig – weinig kans dat de plannen terug op de militaire tekentafel belanden.

  • Maj. Gen. Kyrylo Budanov, grote baas van de Oekraïense geheime dienst, wil geen commentaar geven.
  • SDF stelt dat het document niet authentiek is, m.a.w. ontkent.
  • Het Turkse buitenministerie en ambassade in de VSA ontkennen betrokkenheid.

Klik op bruggetje voor afbeelding van document: https://www.kurdistan24.net/en/story/31274-Leaked-Docs:-Ukraine-planned-to-work-with-SDF-to-attack-Russia-in-Syria

Intussen kwamen deze week de defensieministers en veiligheidsdiensten van Iran, Rusland, Syrië en Turkije samen in Moskou om de mogelijke toenadering van Syrië en Turkije te bespreken. Naar verluidt waren het “constructieve gesprekken”. Alle vier landen herbevestigen hun wens de Syrische territoriale integriteit te behouden en bespraken de noodzaak om hun best te doen om de vlugge terugkeer van Syrische vluchtelingen naar hun vaderland mogelijk te maken.

https://www.washingtonpost.com/national-security/2023/04/20/russia-ukraine-war-syria-attacks/  

https://www.voanews.com/a/turkey-russia-iran-syria-hold-constructive-talks/7065420.html