Progressieve joden

Joodse steun voor bedreigde moskeeën

Het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom heeft de moslimgemeenschap sterkte gewenst na de dreigbrieven die afgelopen week bij verschillende moskeeën zijn bezorgd. In de brieven staan een hakenkruis en de adelaar van nazi-Duitsland afgebeeld, vergezeld van de tekst ,,Binnenkort hoog bezoek!! Varkens. Anti-islam. Islam is valse en duivelse religie.”

,,De joodse bevolkingsgroep weet als geen ander waar dit uiteindelijk toe kan leiden. Het toont weer hoe moslims en joden elkaar nodig hebben”, aldus de progressieve joden in een brief aan moslimgemeenschappen en moskeeën. ,,De bedreigingen met hakenkruis en varkens zijn kwetsend, beledigend en bedreigend en geeft bij joden gevoelens van solidariteit“.

In de brief tonen de joden zich solidair met de moslims. ,,Wij wensen de moslims in ons land sterkte en weerbaarheid tegen deze onacceptabele verwensingen”, schrijven ze.

Het Verbond voor Progressief Jodendom is een kerkgenootschap waarin tien progressieve Joodse gemeentes zijn verenigd. Het is opgericht in 1931.

Met dank geleend bij De Telegraaf

4 gedachten over “Progressieve joden

 1. Hoe een mens zich toch kan vergissen. Vroeger dacht ik dat ‘progressief’ wilde zeggen ‘steeds verder ontwikkelen’. Als men echter kijkt naar de doelstellingen – en daden – van progressieve organisaties blijkt ‘progressief’ een synoniem te zijn voor ‘dom’ en ‘idioot’.

 2. Er blijft in eerste instantie na te gaan wie er zo al schuil gaat achter die “progressieve Joden”(sic).
  Als het echter echte Joden zouden zijn, dan gaat het hier niet om “domheid” en “idiotie”,maar over gewoon om verraad. Waar wachten ze dan op om het Anne Frankhuis om te bouwen tot een moskee.
  Het gaat hier dan ook om een “Molotov-Von Ribbentrop pakt”, tussen deze Joden en de islam, waarvoor ze dan in het vuur springen.!!!!Totaal onbegrijpelijk, toch op het eerste zicht.
  Dit is echter ook niet zo verrassend, beiden zijn immers Semieten, en tussen het Jodendom en de Islam zijn er heel wat overeenkomsten : zie o..a de besnijdenis.
  Anderzijds is er het voortdurende gezaag en geklaag van de Joden over het antisemitisme van de “geïmporteerden islamlegers”.
  Ze zouden dan ook op de eerste rij moeten staan bij de Pegida betogingen.
  Dit is niet het geval.
  In Duitsland keert het “uitverkoren volk ” zich zelfs tegen Pegida :
  http://www.worldjewishcongress.org/en/news/jewish-leader-criticizes-failure-of-german-authorities-to-ban-far-right-rallies-on-kristallnacht-anniversary-11-1-2015
  Met wat is men hier dan bezig??

 3. @ Lovenaar, die fameuze/beruchte SOROS is van dezelfde obedientie en dan hoef ik geen tekening te maken zeker? Twee handen op één buik, of beter nog “de voorhoede” van Soros aan het werk….

 4. Op HaGalil – Jüdisches Leben online las ik ‘aanstoot gevend nieuws uit het Oostenrijkse parlement’. In dat parlement zouden op de aanstaande ‘Vrouwendag’ Hedy Epstein en Heather Wokusch uit de USA komen spreken. Het Wiesenthal Centrum heeft daar een stokje voor gestoken en de spreekbeurten werden door het parlement afgelast. Uit respect voor de bedenkingen bij bepaalde personen. Beide dames zijn joodse activisten. Epstein is volgens het Wiesenthal centrum dan wel een holocaust overlevende maar niet in de notoire zin, want zij is een Antizioniste en neemt gelegenheden te baat om Israël aan te vallen. Idem voor Wokusch.
  Anderen beweren dan weer dat Epstein helemaal geen holocaust overlevende is omdat ze samen met heel wat andere joodse kinderen naar Engeland werd gebracht.
  Ik ga me in dat welles-nietes spel niet moeien, laat ze zelf maar uitzoeken of Epstein liegt of niet.
  In ieder geval verklaarde Oskar Deutsch, president van de Israëlische Kulturgemeinschaft ‘die Sache aus der Welt geschafft’ te hebben. Er werd dus niet gesproken. En daar wringt voor mij dan wel het schoentje, want er bestaat zoiets van argumenten en tegen argumenten. Of, nog anders gezegd, met open vizier het debat aangaan.
  Roda-Roda (geboren Sandor Friedrich Rosenfeld) zei ooit: ‘Antisemitisme dat kan eerst wat worden als joden het in de hand nemen’. Waardoor ik dan opmaak dat de grootste antisemieten bij de joden te vinden zijn.

  Om even dichter bij huis te blijven, de locatie voor de spreekbeurt van Daniel Friberg werd door het NSV geheim gehouden. Uit vrees voor een verbod of dat een hoopje Antwerpse medeburgers van de uitbater zouden komen eisen dat de lezing werd stop gezet?

  De historicus David Irving werd in Antwerpen, door de hotelhouder, verzocht om het hotel te verlaten, waar hij een locatie geboekt had, omdat een vijf- à tiental joden dit in de hall kwamen eisen. Misten zij voldoende argumenten/bewijzen om de spreekbeurt te kunnen weerleggen? En bestaat er niet zoiets als privé-terrein?
  Hetzelfde gebeurde in Den Haag waar Hanna Luden, directrice van het Centrum Informatie en Documentatie Israël oppositie voerde tegen Irving. ‘Dergelijke mensen mag geen podium gegeven worden omdat ze nare dingen zeggen’ is de mening van Luden en de hotelhouder voerde ze uit.

  Even in eigen zaak en de oorzaak zal vermoedelijk wel bij mij liggen, door een gebrek aan aanvoelen over ‘Antwerpen is bont en exotisch’, maar gisteravond zag ik aan de splitsing Lange Leemstraat- Isabellalei een grote spandoek. Die overspande de hele breedte van de straat. Een klus die vermoedelijk geklaard werd door de Stadsdienst want boven de spandoek hingen bont gekleurde lampjes. Ik vermoed het omdat de elektriciteit voor die lampjes werd afgetapt van een elektriciteitsdoos in de straat. En daar houdt de burger best zijn handen af om een rechtszaak voor elektriciteit diefstal te ontlopen.
  Wat stond er op die spandoek? Ik weet het niet omdat ik noch Hebreeuws noch Jiddisch kan lezen. Misschien stond er: pour les Anversois la même chose. Ik vind het altijd arrogant als mijn taal, in mijn stad en mijn land, op publiek terrein niet gerespecteerd wordt.

Reacties zijn gesloten.