Pretpark-belevenissen in Mexico

MM900236531[1]Mexicaans pretpark simuleert illegale grensoversteek

Een Mexicaans pretpark heeft er wel een heel speciale attractie bij. Bezoekers kunnen er een illegale grensoversteek naar de Verenigde Staten naspelen, inclusief mensensmokkelaars en grenspatrouilles.:

De Caminata Nocturna

Parque EcoAlberto, op meer dan 1000 kilometer van de echte grens, bood de bezoeker al warmwaterbronnen en activiteiten zoals abseilen, en nu ook dus een simulatie van een illegale overtocht naar de VS.

De deelnemers moeten ‘s nachts drie uur lang sirenes, geschreeuw en blaffende honden verdragen en uit handen proberen blijven van een grenspatrouille. Het park wil naar eigen zeggen mensen op die manier afraden om de gevaarlijke overtocht aan te vatten, en richt zich vooral op scholieren.

Het park maakt deel uit van de inheemse Otomi, een arme gemeenschap die al 80 procent van de bevolking zag vetrekken  naar de VS. Het idee voor attractie kwam van jongeren die terugkeerden van de tocht. Het biedt tegelijk een inkomen voor de gemeenschap en moedigt de jeugd aan om in Mexico te blijven.

Dodelijke migratie
De echte oversteek naar de VS is een bijzonder gevaarlijke onderneming. Het aantal migranten dat omkomt in het grensgebied tussen Mexico en de VS is in de voorbije jaren opgelopen tot enkele honderden per jaar.

Van 1995 tot 2005 is het aantal omgekomen migranten verdubbeld, blijkt uit cijfers van de Government Accountability Office. De meesten doden vallen in Arizona, waar in 2005 maar liefst 472 slachtoffers werden gemeld. De zon is verzengend en de grond is droog in de Sonorawoestijn aan de grens tussen Arizona en Mexico.

De belangrijkste doodsoorzaken zijn de hitte, dorst en honger. De schuldigen zijn de mensensmokkelaars die naïeve migranten willens en wetens door verraderlijk terrein sturen en blootstellen aan extreme omstandigheden.

Sinds 1994 zijn er volgens de Amerikaanse overheid 3900 migranten omgekomen, volgens Mexicaanse schattingen zelfs 5600.