Ondankbaarheid op Capitol Hill

Je houdt het niet voor mogelijk: die vermaledijde Republikeinse conservatievelingen willen niet weten van een buste voor Zelensky in het Capitool. Hoe durven ze?, zou Greta, momenteel op wereldreddingsmissie in Lützerath, verontwaardigd geroepen hebben. Hoe durven ze? Dé man die alleen nog kakigroene legerkleding in zijn kleerkast heeft hangen, die vooraan in eerste linie staat om ons, om de westerse democratie te beschermen tegen de aanstormende bolsjevieken…

We geven u even in telegramstijl mee, hoe en wie Zelensky wou eren, resp. waarom en wie er niet wou van weten.

Donderdag werd een resolutie weggestemd door de conservatieven, een resolutie voor de plaatsing van een buste van Zelensky in het VSA Capitool. Dat zag niet iedereen zitten:

“Absolutely NOT! We serve AMERICA NOT UKRAINE!” Rep. Marjorie Taylor Greene (R-Ga.) wrote on Twitter, sharing a photo of the resolution introduced Monday by Rep. Joe Wilson (R-S.C.). 

“Absoluut niet! Wij dienen Amerika, niet Oekraïne”, twitterde het ondankbare wicht – Republikeins parlementslid Marjorie Taylor Green (Georgia) – en zij plaatste een foto van de door collega-Republikein Joe Wilson (South Carolina) ingediende resolutie erbij. Lees ook de commentaren op het twitterbericht. Oorzaak en gevolg: niet bepaald iets dat bij de Amerikanen een belletje doet rinkelen.

Wilsons voorstel zou opdracht gegeven hebben aan de parlementaire cultuurcommissie om een buste van de Oekraïense president te produceren en vervolgens een “passende, blijvende tentoonstellingsplaats” te vinden binnen het Capitool complex.

Een andere tegenwringer, ook een Republikein, Andy Biggs (R-Ariz.) vroeg zich op twitter af of de 100 miljard US Dollar niet genoeg waren…

Ach… die paar honderd, of zelfs duizend, dollar voor een buste kan er nog bij, denken wij dan. Standbeelden zijn ten slotte ook vergankelijk. Als er een andere politieke wind waait…

The Hill

Ron Paul schaart zich alvast aan Marjorie Greene’s kant: hij vraagt zich af of dit een teken is van een tomeloze aanbidding. Ach… niet alleen standbeelden zijn vergankelijk… ook politici, resp. komedianten.