Omvangrijk eurofielennetwerk opgerold

  Omvangrijk eurofielennetwerk opgerold

Samenwerkende Europese politie-instanties hebben een netwerk van eurofielen opgerold. Er zijn arrestaties verricht in onder meer Brussel, Berlijn en Ljubljana. Ook in Nederland heeft de politie een aantal mensen van hun bed gelicht.

Volgens Interpol-woordvoerder Helmut Schreinemacher gaat het om de grootste eurofiliezaak in de Europese geschiedenis. Hij toonde zich aangeslagen en moest tijdens de persconferentie regelmatig even pauzeren. “Ik heb in mijn lange carrière nog nooit zoiets meegemaakt. Het lijkt erop dat deze eurofielen jarenlang ongestoord hun gang konden gaan.”

De contacten van de groep verliepen grotendeels via internet. Via afgesloten fora wisselden de leden afbeeldingen uit van Europarlementariërs, eurobiljetten en landschapsfoto’s uit de eurozone. Schreinemacher: “Wij hebben vreselijke foto’s gevonden van dingen die je echt niet wilt zien. Deze mensen lieten zich fotograferen met Roemeense boerderijen, Maltezer honden en zelfs Ierse vrouwen. Ik ben er kapot van.”

De zaak kwam aan het rollen toen op de computer van de 27-jarige Günther B. uit Berlijn afbeeldingen van Herman Van Rompuy en een exemplaar van de in 2005 verworpen Europese Grondwet werden aangetroffen. Tijdens verhoren bekende de man voorstander te zijn van een Verenigde Staten van Europa. B.’s computer bevatte zelfgemaakte films van de Europese Parlementen in Brussel en Straatsburg, waarmee hij in het wereldje grote status verwierf.

Minister Opstelten maakte bekend dat in Nederland in totaal zeven arrestaties zijn verricht. Eén van de arrestanten is een 18-jarige student uit Leiden, die zich met een interrailkaart toegang verschafte tot Frankrijk en Italië. Hij zit momenteel in zogeheten beperkingen en mag alleen spreken met zijn advocaat. Op het gerucht dat de bekende politicus Alexander P. is aangehouden, wilde Opstelten niet ingaan.

Het is nog onduidelijk hoeveel Europeanen slachtoffer zijn geworden van de praktijken. Volgens Schreinemacher worden de eurofielen ‘vanzelfsprekend’ buiten Europa berecht.
logohttp://www.speld.nl/2013/05/02/omvangrijk-eurofielennetwerk-opgerold/