Nieuwsflater

Nieuwslezeres gaat vreselijk de fout in bij voorlezen namen

Een nieuwslezeres van de lokale Amerikaanse nieuwszender KTVU ging vreselijk de fout in toen ze de namen voorlas van de piloten van de gecrashte Boeing in San Francisco. Een stagiair had de namen vervangen door nogal racistisch klinkende Aziatische namen. De nieuwsmevrouw had echter niets door en las de namen van de autocue zonder blikken of blozen op.

Er had bij haar een belletje moeten gaan rinkelen toen ze aan de namen begon want Captain Sum Ting Wong (Something Wrong) is niet echt een alledaagse naam. Bij Wi Tu Lo (Way to Low) had ze echter nog steeds niet door dat ze in de maling genomen werd en Ho Lee Fuk (Holy Fuck) en Bang Ding Ow zorgden ook niet voor een vorm van herkenning.

De nieuwszender maakte direct haar excuses en gaf aan de namen doorgekregen te hebben van de Amerikaanse dienst voor ongevallen bij transport de NTSB. Die reageerden door een bericht op hun website te plaatsen met een mededeling dat een stagiair zijn boekje heel ver te buiten was gegaan en dat er maatregelen genomen zouden worden om ervoor te zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren.

1 gedachte op “Nieuwsflater

  1. Blanke Suid-Afrikaners is al gewoont daaraan dat daar verskillende “Klik-klanke” in die verskillende swart tale van Afrika voorkom. Ook in die Xhoi-Xhoi en die Xhoi-San se tale en dialekte, kom daar klik-geluide deur. In die San-taal is daar selfs 7 verskillende klik-geluide met verskillende betekenisse.
    Ek het ‘n Russiese vriend gehad – Professor Andrej Ignatenko – wat sy Meestersgraad in Afrikaans aan die Universiteit van die Oranje Vrystaat in Bloemfontein verwerf het. Andrej het ondermeer Afrikaans aan die Universiteit van Moskou doseer, en hy was aan die hoof van Radio Moskou se Afrika afdeling, waar hy die nuus in verskeie Afrika-tale moes lees.
    Eendag was daar ‘n gas uit Suid-Afrika (‘n Zoeloe) in die ateljee. Die gas moes ‘n toespraak oor Suid-Afrika in Zoeloe lewer, maar daar is toe eers ‘n opname van sy toespraak gemaak, wat vir foute en steurnisse geredigeer moes word.
    Andrej se tegniese assistent het toe alle geluide wat “nie normaal” geklink het nie, verwyder. Toe die Zoeloe na sy eie stem luister, was alle klik-klanke weg. Dit was vir Andrej ‘n groot verleentheid, maar hy het in die proses geleer dat klik-klanke in Afrika-tale 100% normaal is.

Reacties zijn gesloten.