Nieuwe partij in Nederland: oude wijn in nieuwe zakken?

De contradictoire logica van Pieter Omtzigt

Pieter Omtzigt, voormalig CDA’er, is nu aanvoerder van zijn eigen politieke partij, Nieuw Sociaal Contract, een naam die aansluit bij de titel van zijn eerdere boek, uitgegeven in februari 2021. 

Het concept van het Sociaal Contract sluit aan bij de filosofen die nadachten over de natuurtoestand: Jean-Jacques Rousseau, Thomas Hobbes en John Locke. Ik zal u er nu niet mee vermoeien. Ik mijn lezingenserie bij ‘De Blauwe Tijger’*, ben ik er dieper op ingegaan. Belangrijker is de vraag: wat kunnen we van de oprichting van deze partij verwachten, en hoe ziet de weg voorwaarts eruit?

Pessimisme

Ik vrees dat het oude wijn in nieuwe zakken wordt. Omtzigt is een centralist. Hij is echter wel kritisch op de macht, wat van andere middenpartijen niet is te zeggen. 

In de video waarin Omtzigt zijn partij presenteert, spreekt hij over het invoeren van een Grondwettelijk Hof. Dus een instituut dat wetgeving die door het parlement is aangenomen, toetst aan de grondwet.

Wat gaat het democratische mandaat zijn van zo’n grondwettelijk hof? Thorbecke, de maker van onze grondwet, wilde dit bewust niet.

Zie de VS. Daar demonstreren mensen bij de Supreme Court. Een groot bedrijf met een lobbykantoor en juridische dienst kan zo’n hof beïnvloeden. Voor de doorsnee burger is dit uitgesloten. Het staat of valt allemaal met wie je in die stoeltjes zet, en dit leidt onvermijdelijk tot de politisering van een instituut dat zijn legitimiteit uit ‘onafhankelijkheid’ herleidt en dus niet onderhorig is aan de volkswil, oftewel aan verkiezingen…

Sid Lukassen

Méér vernemen? Schrijf u in bij: Sid Lukkassen from Sid Lukkassen Substack sidlukkassen@substack.com

*Een voorbeeld:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + achttien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.