“Milde bijwerkingen” (4)

De Franse regering kreeg kritiek op het te trage vaccinatieprogramma. Deze week breidde de regering de lijst met prioritaire ontvangers uit met o.a. kankerpatiënten. Mèt vraagtekens van artsen, die vrezen dat patiënten met een verlaagde immuniteit – kanker-, Aids- en andere patiënten wiens behandeling een onderdrukking van het immuniteitsstelsel vereist, niet gediend zullen zijn met de vaccinatie.

Bij het testen werden immers slechts gezonde vrijwilligers ingezet. Men vraagt zich nu af of b.g. patiënten wel baat hebben bij de vaccinatie of erger: betekent een coronavaccinatie de nagel aan de doodskist voor hen?

Een zelfde vrees heerst bij allergiepatiënten. Ook zij – en kinderen, borelingen – werden bij de testen geweerd. Logisch. De cijfers over het percentage van succesrijke inenting en de productie van antistoffen zouden dan wel eens in het gedrang kunnen komen… De verkoopcijfers ook… Wie een huisgenoot heeft of zelf aan zware allergieën lijdt, weet hoe ernstig de fysische toestand kan evolueren. Een anafylactische schok, waarbij niet uiterst snel ingegrepen wordt, eindigt dikwijls fataal. Wij zijn hieromtrent ervaringsdeskundigen. In onze koelkast liggen altijd injecties gereed om in te kunnen grijpen vermits het wachten op een ziekenwagen en/of arts dan niet meer de redding kan betekenen. En daarover wordt niets nuttig gecommuniceerd; slechts de dooddoenerboodschap “bij zware allergieën wordt vaccinatie afgeraden”.