Mea Culpa

DE VLOEK VAN DE VIKINGEN

Hedendaagse regeringsleiders zeggen vaak ‘sorry‘ voor acties uit een ver verleden van hun land. Zweden, Noren en Denen horen we nooit over ‘hun‘ vikingen.
Londen, april 2014. In het prachtige The British Museum loopt een indrukwekkende tentoonstelling over Vikings. Vikingen heet ook en is het onderwerp van een tentoonstelling die in oktober dit jaar begint in het Galloromeins museum in Tongeren.

File:Territories and Voyages of the Vikings blank.png

Vikingen dus. De verschrikkelijke Noormannen die in – vooral – de 9de en 10de eeuw het vroegmiddeleeuwse, Latijns-christelijke West-Europa platbrandden, brandschatten, uitmoordden en verkrachtten. A volonté. Ter meerdere eer en glorie van hun Asen (goden) en met het fijne vooruitzicht te sneuvelen en voort te leven in het Walhalla – of daar dan 70 maagden kwamen bij kijken, weet ik niet.

Voor de roofmoord en uitputting van het christelijke Westen, en dat gedurende meer dan twee eeuwen – op History Channel liep recent een docufictiereeks over het ruwe volkje, het tweede seizoen volgt binnenkort – zijn er nooit excuses aangeboden, is er nooit een historisch pardon geweest.

Blijkt dat de representatie van het vikingverleden* in Scandinavië verscheiden verloopt. In het über-sociaaldemocratische Zweden put men zich uit in excuses. In Denemarken krijgt een historisch contextueel verhaal de voorrang. Of dat te maken heeft met het feit dat de Denen vooral het christelijke West-Europa uitmoordden, dan wel dat de Zweden eerder het heidense Balticum en Rusland (overigens gesticht door Zweedse vikingen) teisterde (en sneller overging tot reguliere handelscontacten), is maar de vraag. Misschien moet ik ginds ook eens de nationale historische musea gaan bezoeken.

Feit is dat twee pausen terug de rooms-katholieke kerk zich uitgebreid verontschuldigde voor Inquisitie in Europa en Zuid-Amerika. De Vlaamse Beweging sprak een historisch pardon uit voor de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zowat heel blank Europa bood ten overvloede excuses aan voor de kolonisering van de rest van de wereld. Duitsland wentelt zich nog dagelijks door het stof voor zijn verantwoordelijkheid in de grootste industrieel geplande genocide uit de geschiedenis.

Vraag is nu wanneer pakweg koning Karel XVI Gustaaf van Zweden of koningin Margaretha II van Denemarken het publieke podium betreedt en een historisch pardon aanreikt voor wat Ragnar Lothbrok en zijn equipe uitspookte in 793 op Lindisfarne Island (voor de kust van het Britse Northumbria) en voor de raids op West-Europa – onze gewesten inclusief – waarvoor zijn extended family en hun volgelingen verantwoordelijk zijn.

Overigens, misschien moeten we een shortlist opstellen van regeringsleiders die zich dringend mogen verontschuldigen voor de wandaden van hun voorgangers. Ik tip alvast op Tsahiagiin Elbegdorzj, huidig president van Mongolië. Volgens sommigen is Dzjengis Khan zowat het grootste krapuul uit de Euraziatische geschiedenis. Wie volgt?
Bron: Katrien Wolfs in Doorbraak

* Wie zich voor dit deel van onze Europese geschiedenis interesseert, kan talrijke goed gedocumenteerde video’s op YT vinden.  Google: ‘vikings history’.

 

3 gedachten over “Mea Culpa

  1. Wij zullen het uiteraard niet meemaken , het grote Mea Culpa van de Moslims. Zij nestelden zich in zowat gans de wereld . Zij pleegden aanslagen , verkrachtingen , plunderden de staatskassen en verkankerden een westerse cultuur tot eer en glorie van de meest goedertierende .Hoofden afsnijden vrouwen onderdrukken , hun beroven van het recht om “vrouw” te zijn . Allemaal met dat prachtig vooruitzicht om eeuwig te kunnen rondlopen in de tuinen van het Allahah Vermits wij echter “beschaafd ” waren met al de correcte eigenschappen die ge maar kunt inbeelden , zoals anti-racisme , verdraagzaamheid , begrip , vrijheid van godsdienst en nog wat van die flauwe kulletjes , werden die indringers niet bestreden zoals de Nazi’s of Vikings , maar binnengehaald met een groen rode fanfare . Ze mochten bovendien de familie herenigen , hopen nonkels , tantes bomma’s en bompa’s . Als de rood groenen de verkiezingen winnen komen daar misschien nog , geiten , schapen , ezels en kamelen bij . Moest in de vroege middeleeuwen een Di Ruppoleus , Tobbacules of een Hofstadteelbalicus hebben rondgelopen dan hadden de Vikings helemaal geen geweld moeten gebruiken om te krijgen wat hun hartje lust.!

  2. Verre-van… te willen tegen de schenen te trappen van de geachte redactie, doch… veronderstel eens dat Jullie overgrootvader een multimoordenaar ZOU GEWEEST ZIJN… moeten Jullie dan “hedenterdage” dan ook nog deemoedig het hoofd buigen en driemaal “mea culpa” op de borst kloppen ?
    Natuurlijk NIET, nietwaar : Niemand kàn verantwoordelijk zijn voor wàt hun vader deed, ook jullie vader niet voor zijn vader, enz, enz… tot eventueel aan Kain toe.

    • Schiet niet op de pianist. Wij buigen het hoofd niet, deemoedig of anders.

Reacties zijn gesloten.