Luxeverzuim

Wat een gezever weer over schoolgaande kinderen die met hun ouders op vakantie trekken vooraleer de officiële schoolvakantie begint.  Reportages op de luchthaven.  Vragen en antwoorden van vertrekkende passagiers.  Alsof het om misdadigers gaat.  Mieke Van Hecke slaat de bal mis.  Wie herinnert zich niet de laatste dagen verveling op school na de examens?  Geen les, slechts bezigheidstherapie.  Of de verplichte inzet voor karweitjes allerhande in de school.

En dan maar meteen dreigen met financiële sancties.

Gaat ze zich ook zo opwinden over de Marokkaanse gemeenschap die steevast – niet enkele dagen – maar soms weken later terugkeert van een vakantieverblijf in de  familievilla in het thuisland?  Of die niet naar school gaan als er lessen / schooluitstappen op de agenda staan, die niet met de leer van Allah overeenstemmen?  Of die moslim feestdagen als een legitiem verzuim zien?

Meteen is er een nieuw woord geboren: luxeverzuim.  Het “wij” en “zij” verhaal.  De kapitalisten tegen de dompelaars.

Groot onderwijslicht minister Smet zag meteen het probleem dat zich zou stellen met de allochtone gemeenschap als die op het matje geroepen wordt bij een verlengde vakantie in september.  Maar dat is uiteraard geen luxeverzuim.

Vanuit Brasilia liet hij weten:

‘Het verbaast mij dat de piste van sancties voor luxeverzuim weer gelanceerd wordt, omdat bij de onderwijsconferentie over dat thema anderhalf jaar geleden alle betrokkenen het erover eens waren dat dit niet de goede weg was om het probleem te verhelpen. De onderwijsverstrekkers geloofden toen meer in sensibilisering.’

FVE