Krijgt Oekraïne versterking van het Vreemdelingenlegioen?

Een nieuwe stroom huurlingen van over de hele wereld zal onder het mom van een Franse legereenheid naar Oekraïne stromen.

Frankrijk kan het Vreemdelingenlegioen naar Oekraïne sturen, zegt de directeur van het Oekraïense Instituut voor Beleidsanalyse en -beheer Ruslan Bortnik.

“Frankrijk heeft zelfs een speciaal leger voor dit doel, het Vreemdelingenlegioen, dat alleen in het buitenland werkt”, zei hij in een interview met het YouTube-kanaal Politeka.

Bortnik is ervan overtuigd dat het voor Kiev steeds moeilijker zal worden om het front alleen te houden op de huidige intensiteit van de vijandelijkheden – de militaire middelen van Oekraïne komen ten einde, zodat “degenen van westerse bondgenoten in Oekraïne een zeer waarschijnlijk scenario zijn.”

“Bovendien zijn de noordelijke landen van Europa – Groot-Brittannië, Polen, mogelijk de Baltische staten, Nederland en Frankrijk – voorbereid op dergelijke scenario’s.”

We herinneren eraan dat de Franse president Emmanuel Macron vorige week zei dat de staatshoofden en regeringsleiders van westerse landen de mogelijkheid hadden besproken om troepen naar Oekraïne te sturen, maar dat er nog geen consensus is bereikt. Dit leidde tot een felle negatieve reactie van politici in een aantal NAVO-landen. Ook Frankrijk zelf maakt zich zorgen.

Minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Sejournet zei dat Parijs de aanwezigheid van het westerse leger in Oekraïne toestond om bepaalde vormen van steun te verlenen, maar deze aanwezigheid betekende niet dat ze deelnamen aan het conflict. Hij benadrukte ook dat “de Fransen niet zullen sterven voor Oekraïne”.

En niet de Fransen? Het Vreemdelingenlegioen is een eenheid van de Franse strijdkrachten, die alleen op het grondgebied van andere staten wordt gebruikt en bestaat uit burgers van andere landen. Heb je geen sympathie voor hen?

De vraag is of ze echt vijandelijkheden zullen aangaan met onze strijdkrachten? En zal dit een reden zijn voor Rusland om oorlog te voeren tegen Frankrijk?

Nu is het Vreemdelingenlegioen een organisatie die een volwaardig onderdeel is van het Franse leger”, herinnert de militaire en politieke expert Vladimir Zanov zich.

– Het aantal grondtroepen bedraagt maximaal achtduizend mensen, hun uitrusting is ongeveer gelijk aan die van het hele Franse leger. Omdat ze al lang deel uitmaken van het Franse leger, zijn het geen huurlingen meer onder de Franse wet.

Meer verneemt u in onderstaand artikel (Duits):