Kabels verbinden de wereld

Kabels op de bodem van de zee brengen het internet in heel de wereld.

Zij  zorgen voor het transport van 99% der internationale gegevens, maken communicatie over de oceanen mogelijk en dienen als losse proxy  voor de internationale handel.

Telegeography (volg bruggetje naar webstek: een aanrader!) ontwierp deze kabelkaart.  Het stelt 299 kabels voor die momenteel in werking, onder constructie of gepland zijn tegen het einde van het jaar.  Kabels zijn in tegenstelling tot satellietverbindingen populair omdat ze zo betrouwbaar en snel zijn.  Ze vormen een sleutelpositie in ‘s werelds economie.

Connections in the South AtlanticSubmarine cables in Asia.

Ter vergelijking hieronder de kaart uit 1912  met de voornaamste handelsroutes en de Telegeography kaart met onderzeese kabels vandaag (boven).  U kan de kaarten vergroten met crtl+.
De kabelkaart toont ook in minder ontwikkelde landen economische connecties.  Zuid-Amerika en Afrika hebben minder kabelverbindingen dan deze aan beide kanten van de Atlantische en de Stille Oceaan.

Heel het proces van kabel leggen op de zeebodem is niet veel veranderd in 150 jaar.  Een schip steekt de oceaan over en laat langzaam de kabel afrollen die tot op de bodem zinkt.  De SS Great Eastern legde de eerste geslaagde trans-Atlantische kabelverbinding in 1866, die gebruikt werd om telegrammen door te sturen.  De latere kabels – vanaf 1956 – moest de telefoonverbindingen verzorgen.

A submarine cable.

Moderne kabels zijn verrassend dun, vooral als je hun lengte in aanmerking neemt en hoe diep ze verzonken worden: gewoonlijk een doormeter van  ca. 7.5 cm.  In ondiepe wateren zijn ze dikker, waar ze dikwijls ingegraven worden om hen te beschermen tegen vissersboten e.d.  In de Japantrog liggen de kabels op een diepte van 8000 m, even diep als de Mount Everest hoog is.

FT

9 gedachten over “Kabels verbinden de wereld

 1. Niet Allah , maar het ongelovige Westen heeft voor die enorme sprong in de beschaving gezorgd . In de alles wetende Koran staats niets beschreven over de techniek om alle werelddelen vrijwel onmiddellijk met elkander in verbinding te laten treden . Volgens strikte Islam begrippen is dat product van ongelovige varkens en apen “haram” , nochtans maken zij er dankbaar gebruik van . Wat is de inbreng van die Islam in de wereldmaatschappij , de aanslagen , terrorisme en het doden van onschuldigen niet meegerekend . Niks , nihil , rien , nothing , gar nichts , niente di niente , nochtans ze hebben de grootste smoel .Ge moogt geen kritiek uiten , of erger Pegidagiteren , op straf van een GAS boete , nietwaar Mr. den burgervader .

  • Wie een duidelijke mening uit wordt van eenzijdigheid beschuldigd. Wie ze met nadruk uit geldt als egoïstisch en schadelijk voor de maatschappij. Via die kabels worden die meningen fel in het oog gehouden, zodat gepaste maatregelen kunnen genomen worden,’ westers’ wijd.

   • Inderdaad Anna alles heeft zijn goede en slechte kanten , behalve bij de moslims en hun godsdienst daar kan ik met de beste wil ter wereld geen goede kanten vinden , enkel maar miserie !

 2. Eigenlijk vreemd dat deze kabels nog niet vervangen zijn door draadloze communicatie via satellieten!?
  Echt gebeurd:
  Een Rus, een Amerikaan en een Belg scheppen op over hun geschiedenis.
  Rus: In een 100 jaar oude put vonden wij koperen kabels, wij hadden dus toen al telefonie!
  Amerikaan: In een 200 jaar oude schacht vonden wij glasvezelkabels, wij hadden dus toen al een voorloper van internet!
  Belg: In een 300 jaar oude mergelgrot vonden wij…niets. Wij hadden dus toen al draadloze communicatie!

  • Oef… na lang zoeken hebben ze gelukkig nog ‘n “Belg” gevonden om te figureren in deze “echt gebeurde” mop met ‘n zeer lange baard 😉

  • Frans,
   kabels zijn in tegenstelling van satelliet “BETROUWBAAR EN SNEL”

 3. Alle transatlantische kabels komen blijkbaar in het VK aan. Dat belooft igv conflict VK-EU.

Reacties zijn gesloten.