Is de wereld veiliger door de honderden Amerikaanse militaire bases, verspreid over heel de wereld?

Hoeveel militaire bases en steunpunten er zijn zullen we nooit weten. De officiële zijn geen geheim; de andere lijken niet te bestaan. Of fungeren onder een andere naam, zoals onderzoekscentra, medische ondersteuning, laboratoria, democratiserings-, raadgevingsbureaus…

World Beyond War deed een verdienstelijke poging om de zichtbare 867 VSA-militaire basis in beeld te brengen. Het gaat om bases buiten het grondgebied van de VSA; deze binnen de VSA werden niet meegerekend.

U kan inzoomen en informatie oproepen. U kan filterfuncties gebruiken om meer te weten te komen over het resp. land, regeringstype, openingsdatum, personeelsbezetting enz.

Deze visuele gegevensbank werd door World Beyond War verzameld en ontwikkeld om journalisten, activisten, onderzoekers en gewone stervelingen te helpen het probleem van de overmatige oorlogsvoorbereiding te kunnen begrijpen, een oorlogsvoorbereiding die zonder omkijken naar internationale pesterijen, inmenging, dreigingen, escalatie en ellende voert. Door het VSA-imperium extra muros zichtbaar te maken, hoopt World Beyond War inzicht te scheppen.

Hoe ontstonden ze? Sommige door oorlogssituaties, door het zich toe-eigenen van grondgebied als oorlogsbuit. Door afspraken met regeringen die dankzij de VSA-aanwezigheid aan de macht kunnen blijven. Door afspraken met zgn. “rebellen”, die als stoottroepen moeten dienen om ongeliefde “regimes” te kunnen afzetten. Door de aanwezigheid van lucratieve bronnen. Of gewoon door ordinaire machtswellust. Dikwijls hebben deze buitenlandse bases geleid tot bloedvergieten, tot verdrijving van volkeren, vernietiging van infrastructuur, oogsten e.d. Voorbeelden: Afghanistan, Irak, Jemen, Somalië, Libië, Syrië, Oekraïne…

Naar schatting kosten de buitenlandse militaire bases per jaar ergens iets tussen de 100 en 250 miljard dollar. De heropvoeding van de wereld naar VSA-stramien mag ten slotte iets kosten.

Neem eens een kijkje: USA’s Military Empire: A Visual Database – World BEYOND War

Dit thema hebben we in het verleden al eens behandeld; echter zonder de IT-mogelijkheden die vandaag geboden worden door World Beyond War:

“… De VS beheert 90-95% van het totaal aantal militaire basissen en posten in de wereld. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Rusland beschikken tussen de 10 tot 20 buitenlandse militaire basissen…” Uit: https://vrede.be/nl/nieuws/waarom-er-verzet-tegen-buitenlandse-militaire-basissen