Huidig en toekomstig adres: …

…Navotas begraafplaats

De laatste twintig  jaar kenden de Filipijnen een snel toenemende economische groei.  De hoofdstad Manila werkte als een magneet voor bewoners uit het platteland op zoek naar werk en betere leefomstandigheden.  Velen van hen kregen niet wat ze voor ogen hadden en leiden een marginaal bestaan in sloppenwijken.  De Navotas begraafplaats is er zo een, waar 6000 mensen tussen de graven en menselijke resten leven.

7 gedachten over “Huidig en toekomstig adres: …

 1. Ook de meest intelligente mensen niet op deze aardbol me dunkt, die Filippijnen. Vandaar ook hun hoge geboortecijfers.

 2. Dit is een van de plaatsen waar Paus Franciscus ver vandaan gehouden werd bij zijn bezoek aan de Filippijnen. Niet de snelle economische groei is verantwoordelijk voor dit debacle. 25 jaar geleden toen ik voor de eerste keer in de Filippijnen kwam waren er 40 miljoen Filippino’s. Het land was een belangrijke exporteur van rijst, praktisch iedereen ging naar school en aan de universiteiten (gesticht door de Paters van Scheut) studeerden zelfs Japanners en Koreanen. De koning van Thailand zond zelfs specialisten naar de Filippijnen om te leren hoe men een betere kwaliteit en hogere rijstopbrengst kon bekomen. Vandaag zijn er meer dan 100 miljoen Filippino’s. Het land is de grootste rijstimporteur van Azie, het bezoek aan de lagere scholen is gezakt onder de 80 % en een groot gedeelte van de bevolking is afhankelijk van het geld dat de miljoenen in het buitenland werkende Filippino’s maandelijks opsturen. De enige echte reden is de waanzinnige bevolkingsaangroei en de hoofdverantwoordelijke hiervan is de kerk van Rome en zijn bisschoppen die politiek het hier nog altijd voor het zeggen hebben. Ik woon hier nu samen met mijn vrouw bijna 10 jaar. Zonder kinderen worden wij een beetje als abnormaal beschouwd. Ons wordt bijna wekelijks mits betaling van de bevalling van meisjes (tussen 15 en 18 jaar) een kind aangeboden. Als ik dan opmerk dat adoptie in Belgie niet zo simpel is hebben de “kerkelijke medewerkers” een pasklare oplossing. De bevalling wordt gedaan door een vroedvrouw (niet in het hospitaal) die op de geboorteangifte mijn vrouw als de moeder van het kind invult en alles is opgelost. Met twee Onze Vaders en drie Weesgegroetjes is het leugentje om bestwil de “kerkelijke medewerkers” vergeven. Zoals je merkt en zoals de regering de toeristen wil laten geloven “It’s more fun in the Philippines”

  • Dank Willy voor de toelichting. We hoopten dat jij – als ervaringsdeskundige – zou reageren.

   • Graag gedaan. Op een “onschuldig onderwerp” als dit kan ik reageren. Gevoeliger onderwerpen als bv. “Waar de gelden van milde schenkers terechtkomen” of “Hoe ontwikkelingshulp besteed wordt” of “Waarom normale natuurverschijnselen keer op keer in bepaalde regio’s rampen veroorzaken” of “Hoe de 100 super rijke families die dit land in feite als hun kolonie beschouwen na het vertrek van de USA” en “Wie men zeker niet mag vergeten om als buitenlandse firma zaken te doen” liggen veel gevoeliger en zouden mij zeker niet in dank worden afgenomen. Nog even dit misschien even kijken naar de “City of Dreams in Manila” een casinocomplex dat men op enkele maanden tijd uit de grond gestampt heeft inclusief direkte “highway” verbinding met de luchthaven met de bedoeling het nieuwe Macao aan de Chinese gokkers aan te bieden. Sinds corruptie in China hard aangepakt wordt met een omzetdaling van ruim 20 % in Macao voor gevolg worden ze in Manila met open armen ontvangen.

  • Wordt binnen hooguit enkele jaren opgelost. Philip Mountbatten, Prins Filips van Griekenland en Denemarken, en getrouwd met een edele Engelse dame, de mooiste uit haar geslacht, lost het zaakje op als we zijn woorden mogen geloven :
   ‘In the event that I am reincarnated, I would like to return as a deadly virus, in order to contribute something to solve over-population.’
   Philip heeft erg te lijden onder over-population in Windsor Castle vandaar het verlangen naar dat dodelijk virus om tenminste na zijn dood de mensheid te kunnen dienen.

   • Luisteren die katholieken op de Filipijnen niet meer naar de grote baas? Dat vrijwillig aan een kruis gaan hangen op Goede Vrijdag vinden ze in het hoofdhuis te Rome maar niks, en ‘t hoofdhuis keurt het volstrekt af. En die Franciscus heeft die niet gezegd dat er niet meer als konijnen gekweekt mocht worden?
    Het spijt me Willy, maar als je het me vraagt loopt op de Filipijnen een hoop ongehoorzamen rond.

 3. doodshoofden , knoken , een toekomstbeeld van ons allemaal . Wij hebben er dus alle belang bij elkander het samenleven zo zuur mogelijk te maken . Pesten uitmoorden , met godsdiensten rond de oren slaan , egoisme , een oorlogje hier en daar , zakkenvullerij ,dictators , Europarlement , crisis , geldgebrek alom , een koning Flup die wat staat te lullen op de nationale sinksefoor ! Het is een geluk dat wij in beschaafde eenentwintigste eeuw leven . Stel je voor dat wij nog in het stenen tijdperk zouden rondlopen

Reacties zijn gesloten.