Hollande’s populariteit daalt zienderogen

Frankrijks president Hollande impopulair als nooit tevoren

Frankrijks socialistische president François Hollande bevindt in de ogen van de Franse burgers in een vrije val. Zijn populariteit, die in juni 2012 nog bij 63% lag, is meer dan gehalveerd naar 30%. Daarmee nadert de Franse president al de peilingresultaten van zijn impopulaire voorganger Nicolas Sarkozy.

Dat deze val in nog niet eens tien maanden heeft plaatsgevonden, komt voor veel waarnemers niet als een verrassing. Te broos was het bondgenootschap dat Hollande vorig jaar bij de verkiezingen had gekozen. Deze kiezers – van het linkse midden tot aan de dogmatische communisten – werden door de reële politiek tot nu toe van de socialist Hollande veelvuldig teleurgesteld.

Ontmoetingen met het volk worden een spitsroedenloop
Ontmoetingen met het volk worden voor president Hollande een spitsroedenloop. Overal waar de president komt, confronteren voormalige kiezers en aanhangers hem met niet gerealiseerde verkiezingsbeloftes uit het voorjaar van 2012. In de campagne van de presidentsverkiezingen in 2012 en de eerste weken in functie als president was Hollande voor de media nog “le président des bisous”, de president van de kusjes, omdat hij zich graag door vooral oudere vrouwelijke aanhangers liet omhelzen. Binnen enkele weken en maanden is dit beeld radicaal veranderd. Bij ieder optreden bij het volk heeft de president persoonsbescherming nodig.

Ook in de binnenlandse politiek gaat het niet goed. De flessenhals is de Senaat, de Tweede Kamer van het Franse Parlement. Daar is Hollande op communisten en centristen aangewezen als hij een wetsvoorstel zou willen doorvoeren. Deze hebben in het jongste verleden, bijvoorbeeld bij belastinghervormingen, al meerdere malen gehoorzaamheid geweigerd. Nu wil de socialist Hollande blijkbaar van de volledige macht van zijn ambt gebruikmaken en parlementaire “blokkades”, zoals de regering dit noemt, door het uitvaardigen van verordeningen te breken. De rode fractievoorzitter in de Senaat, François Rebsamen, zegt daarover heel duidelijk: beslissingen zouden te lang duren en in het parlement bediscussieerd worden.

Bron:
http://www.unzensuriert.at/content/0012065-Frankreichs-Pr-sident-Hollande-unpopul-r-wie-nie
Vertaald uit het Duits door en overgenomen van http://ejbron.wordpress.com/2013/03/16/frankrijks-president-hollande-impopulair-als-nooit-tevoren/