Het Ottomaanse Rijk heeft zijn eigen agenda

De Turkse leider Erdogan en zijn AKP partij lijken er alles aan te doen om hun land verder te doen afdrijven van Europa.  Stap voor stap wordt het land van Atatürk omgevormd tot een conservatieve islamitische staat, waar er weinig ruimte is voor andersgelovigen of –denkenden. 

Eerstdaags wordt de Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines in een nieuw kleedje gestoken.  Via Facebook en Twitter werden de foto’s van de nieuwe garderobe van het vliegtuigpersoneel gelekt.  De befaamde Turkse kledingontwerper Dilek Hanifi tekende de nieuwe stijl, die nu al, vooral in Turkije zelf, op behoorlijk wat kritiek botst.  Te conservatief, te Ottomaans, te Arabisch, klinkt het.  De stijl past eerder bij luchtvaartmaatschappijen van Koeweit of Saoedi-Arabië.

De heroriënteringsplannen stoppen niet bij de kleding.  Op binnenlandse vluchten zouden er geen alcoholische dranken meer geserveerd worden.  

De signalen van Turkije dat het zelf de toetreding tot de EU niet meer ziet zitten worden bij deze maatregelen bevestigd.  Des te onbegrijpelijker is de oproep van de Franse minister van buitenlandse zaken, Laurent Fabius, om een volgend hoofdstuk van de onderhandelingen, die moeten leiden tot de toetreding van Turkije, te openen. De vraag is of Frankrijk ‘cavalier seul’ wil spelen. Erdogan heeft bij herhaling de Fransen, die aan de belastingsdruk willen ontsnappen, de Turkse nationaliteit aangeboden. 

Sarcozy verklaarde in 2007 nog aan de Figaro dat Turkije geen deel uitmaakt van Europa.  Hij wou daarmee niet zijn aversie t.o.v. Turkije duidelijk maken maar wel de grenzen van Europa vastleggen.  Daarom blokkeerde de voormalige Franse president 5 van de 34 onderhandelingshoofdstukken, waaronder landbouw, munteenheid, economie, regionale politiek en financiën.  Dit alles volgens een strategie om het perspectief op een volledig EU-lidmaatschap van Turkije te beletten.

Misschien is onze enige hoop dat Turkije zelf de stekker eruit trekt?  De miljoenen, die nu betaald worden aan een land in de EU-wachtkamer om de vereiste hervormingen uit te voeren, zouden we allicht beter geven in ruil voor hun handtekening onder een afkoopsom van een verzakingscontract.

Floriaan Terbeke

Bron: Daily Hürriyet, Deutsch-Türkische Nachrichten

1 gedachte op “Het Ottomaanse Rijk heeft zijn eigen agenda

  1. Het is toch OVERDUIDELIJK, waarom daar nog veel woorden aan vuil maken?
    Turkije IS GÉÉN EUROPEES LAND EN MAG NOOIT EEN EUROPEES LAND WORDEN, en zeker niet met die waanzinnige gewelddadige barbarij in die ziekelijke koppen.

Reacties zijn gesloten.