Het nieuwe normaal der media

Twee maten, twee gewichten. Of gewoon andere weegschalen.

Bij de moord op Darya Dugina werd de dubbele morele standaard weer meer dan duidelijk. Niets nieuws. Integendeel. Sinds lange tijd, vooral tijdens de voorbije jaren, is er geen evenwicht meer op de schaal der objectieve, neutrale berichtgeving.

 • Bij aanslagen bepaalt de invalshoek het gewicht dat eraan gegeven wordt. Salman Rushdie heeft de mesaanval overleefd – de media overtreffen elkaar met woede, herinneren aan de fatwa en roepen op tot solidariteit. Toevallig zitten de onderhandelingen over de Irandeal in de laatste fase. Toevallig? Wij zijn niet zo naïef te veronderstellen dat men vanuit Iran hiertoe het bevel gegeven heeft.
 • De bomaanslag op Darya Dugina laat de kleinste kantjes der pennenlikkers zien: ORF-correspondent Langpaul twitterde “Krijgt Alexander Dugin nu een witte Lada?” – een boosaardige verwijzing naar de gezinnen van gevallen Russische soldaten die een financiële tegemoetkoming zullen krijgen van de Russische staat.
 • Journalistiek: Terwijl de media Navalny de hemel in prijzen, hem verheerlijken als martelaar voor de Russische vrijheid, wordt Julian Assange quasi vergeten nadat hij vooraf aan de schandpaal genageld werd. Wikileaks-oprichter, ‘verkrachter’, die als zgz. verrader in de VSA de doodstraf boven het hoofd hangt. Persvrijheid is een raar beestje; het hangt ervan af hoe de pers “vrijheid” inschat. Eerst zit Assange te beschimmelen in de Ecuadoriaanse ambassade, door politieke intriges wordt hij uitgeleverd aan het V.K., zit in de categorie A Belmash-gevangenis te wachten tussen de grootste criminelen en uiteindelijk beslist een Britse rechtbank dat hij uitgeleverd mag worden aan de VSA. Maarrrr… Navalny moet volgens alle media vrij komen; Assange is “collateral damage” die tussen de raderen van de diplomatieke touwtrekkerij terecht gekomen is. De V.K.-VSA verstandhouding mag toch niet door een spion/verrader in het het gedrang komen? Persvrijheid, ja maar, het moet redelijk blijven, nietwaar?
 • Kinderslachtoffers: De Zeit schreef einde maart 2022: “Sinds begin van de oorlog 135 kinderen gedood.” Juist, de dood van mensen – en in het bijzonder van kinderen – is altijd een tragedie. Maar in de Donbass sterven al heel veel jaren én kinderen én oude mensen én jonge mensen én …
 • “De laan der engelen” in Donetsk is een herinneringsplaats voor de kinderen van de Donbass (in Oost-Oekraïne dus) die in de Donbass tot 2015 gedood werden. En dat dit geen Russisch-gestuurde propaganda is mag blijken uit het feit dat deze gegevens te vinden zijn bij Wikipedia dat men niet kan beschuldigen van Rusland-sympathieën. Daar kan men ook vernemen dat reeds in 2018 de Oekraïense UNICEF berichtte dat tijdens de oorlog meer dan 140 kinderen door mijnen gedood of gekwetst werden. Onze westerse media verkiezen echter ziende blind en horende doof te zijn.

Ter herinnering en illustratie:

Op YT konden we slechts in het Russisch een verwijzing vinden naar de herdenkingsplaats van de dode kindjes; foto’s vindt u onder het b.g. Wikipedia-bruggetje. Het is immers niet de bedoeling dat u stoemelings op deze begraafplaats in een parkje terecht komt. De kans dat u in het Russisch ernaar op zoek gaat, of er toevallig op terecht komt, is eerder klein. Tenzij u een dwarsligger bent, natuurlijk…

Klik op bekijken op Youtube
 • Meer dan een half miljoen Iraakse kinderen werden gedood. Madeleine Albright, de voormalige VSA-buitenministerin verklaarde hierover laconiek dat hun dood een gerechtvaardigde prijs geweest was. Juist: een reactie die de VSA steeds hebben als het om ‘andere” kinderen gaat.
 • Kritiek op regeringen, resp. “regimes”: In China, Rusland, Venezuela, Syrië en andere buiten de gratie der poco media gevallen staten, is elke criticus van de regering een ware democraat, die zich moedig én geheel binnen het kader van de wet inzet voor vrede, vrijheid en democratie.
 • Wie echter verwijst naar de grondwet in “democratisch” geregeerde landen in het westen, wie zich als boer verzet tegen de onteigening door de staat, wie bv. in Oostenrijk herinnert aan de neutraliteit, die wordt verdacht, beschuldigd als oproerkraaier, complotdenker, democratievijand, nazi of communist naar gelang de invalshoek van de beschuldigingen.
 • Twee maten, twee gewichten bij miljonairs: zgz. filantropen zoals Bill Gates of de Rockefellers die hun rijkdom in stichtingen met de kleinste belastingsniveaus ondergebracht hebben, zijn halve goden – af en toe laten ze immers enkele kruimels van hun rijkgevulde tafel vallen. En voilà hun communiezieltje blijft witter dan wit stralen.
 • In Rusland is elke superrijke bijna vanzelfsprekend een oligarch. Tenminste zo lijkt het toch op Google, waar ca. 558.000 oligarchen opgetekend werden.
 • In Oekraïne wemelt het ook van dergelijke heerschappen; maar daarover wordt sinds geruime tijd stilletjes gezwegen.
 • Heeft u nog iets gehoord over de buitenlandse ‘beleggingen’ van politici, nadat dit bekend gemaakt werd in de Panama Papers?
 • Secessie is nog zoiets dat à la tête du client beoordeeld of veroordeeld wordt. Kosovo verklaarde zich op 17 februari 2008 onafhankelijk. De door Servië niet erkende eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring werden door het Internationaal Gerechtshof erkend zijnde in overeenstemming met het internationaal recht. Werd er een volksraadpleging gehouden???
 • Op de Krim daarentegen werd er wel degelijk onder het goedkeurend oog van de OSZE een volksraadpleging gehouden, waarbij meer dan 95% der kiezers voor een toetreding bij Rusland koos.
 • Bezettingen: En wat met Noord-Cyprus dat sinds 1974 bezet is door Turkije?
 • Of Noord-Syrië dat Turkije onder het mom van “nationale veiligheid” gezuiverd heeft van de Syrische Koerden?
 • Of met de Syrische Golanhoogte, die in 1967 door Israël geannexeerd werd; heeft men daar de bevolking naar hun wensen gevraagd?
 • Of Oost-Syrië, waar de VSA zich als ware roofridders gedragen?
 • Gezondheidszorg: Voor zwangere vrouwen geldt dat roken, bepaalde medicijnen, alcohol en bepaalde voeding ongezond zijn voor het ongeboren kind.
 • Maar de bijwerkingen van een vaccinatie, die slechts een beperkte toelating kreeg en waarvoor de producenten zich niet voor rechtbank willen verantwoorden, die nooit voldoende getest werd op zwangere vrouwen, die zijn zgz. te verwaarlozen. De vaccinatie wordt zelfs aanbevolen, ook aan jonge moeders die hun kindje borstvoeding geven en aan vrouwen die een kinderwens hebben.
 • Oorlogen kan men ook met verschillende maatstaven meten. De Russische inval van februari 2022 in Oekraïne is volgens de eendrachtige mening “een aanvalsoorlog in strijd tegen het volkerenrecht”.
 • Waarom zijn dan de oorlogen in Vietnam, Afghanistan, Irak, Jemen, Libië, Syrië en andere plaatsen wel legitiem? Een “humanitaire interventie”? Een “oorlog voor democratie, vrijheid en mensenrechten”? Waarom werden sancties zeer selectief opgelegd?
 • Bodemschatten: Op 22.8.22 schreef de Stern: „Strijd om de bodemschatten: Poetin heeft 1/5 van Oekraïne bezet, heeft het grootste gedeelte van Oekraïense grondstofreserves gepikt. Een rooftocht met een miljardenzware buit.”
 • Maar in Syrië stelen de VSA 80% van de dagelijkse olieproductie. Elke dag. Ook vandaag. En morgen. En overmorgen. Wie klaagt het aan?
 • Het westen plundert op een beschaafder manier. Met de landhervorming, die op 1.7.2021 in werking trad en een voorwaarde voor de IMF-leningen was, werd de basis gevormd zodat internationale bedrijven hun slag konden slaan. Lees en volg bruggetje: „The law “On Amendments to Certain Laws of Ukraine on the Conditions of Turnover of Agricultural Land” (Law 552-IX) is a crucial plank of the liberalizing agenda championed by President Volodymyr Zelensky and the Western international institutions that support his government. It was passed by the Verkhovna Rada, Ukraine’s unicameral legislature, in March 2020 as a condition for the financially imperiled government to receive a US$5 billion loan from the International Monetary Fund (IMF).“ M.a.w. Zelensky en zijn regering hadden geld nodig – en gaven landbouwgronden als pand – zoals iemand die naar een pandjeshuis gaat – in ruil voor een lening (… die trouwens nooit terugbetaald wordt). De geruchtenkeuken stelt dat de gekende verdachten zoals Monsanto, de Gates-stichting, Blackrock zich al uitvoerig bediend hebben. We komen in een ander artikel terug op de uitverkoop van Oekraïne.
 • Er bestaat ook een groot verschil van het soortelijk gewicht van politieke vluchtelingen. Vluchtelingen uit de door het westen uitgespuwde staten, dictaturen zoals China, Rusland, Noord-Korea, Cuba, Venezuela e.a. zijn sowieso altijd en zonder uitzondering slachtoffers van het systeem van het land van herkomst – vermits zij vluchten, zijn zij de goeden – de anderen zijn de slechteriken, de dommeriken, de naïevelingen, de omgekochten, de bandieten…
 • Wie daarentegen het voor gezien houdt in het westen, zijn tenten elders opslaat in landen die niet de gratie van het westen genieten, dat zijn landverraders, bedriegers, belastingontduikers, complotdenkers of nazi’s.
 • Voor dictaturen zijn er ook aparte weegschalen. U merkt onmiddellijk het verschil in de toon en woordkeuze der media. Saoedi-Arabië of Qatar zijn partners. Ze leveren olie volgens onze voorwaarden. En dan worden beide ogen dichtgeknepen als het om inbreuken op de mensenrechten gaat.
 • De anderen, zeg maar de dictaturen waar geen beterschap in zicht is, die niet plat op de buik gaan voor de westerse eisen, die leveren ook grondstoffen, maar volgens hun voorwaarden en dat strookt niet met onze richtlijnen van democratie. Liever kopen we grondstoffen aan het dubbele van de prijs – kwestie van eergevoel en solidariteit, nietwaar? Of de bevolking dat ook zo ziet, als hun energie-uitgaven van dag tot dag toenemen?
 • En dan heb je nog het te meten gewicht van hét probleem dat heel de westerse wereld bezig houdt: homoseksualiteit. Bij de b.g. dictaturen-partners is bv. de terechtstelling of lijfelijke straffen van homo’s een probleem in de rand van het mondiale gebeuren, een probleem dat men liever over het hoofd ziet. U moet er zelfs niet aan denken dat dit thema de revue passeert tijdens een duidingsprogramma.
 • Maarrrrr… dat in Rusland reclame voor homoseksualiteit, vooral in de nabijheid van kinderen en jongeren, wettelijk verboden is, wordt als dé grootste onderdrukking van de LGBT-beweging gezien. Zolang ze niet uitbundig hun extravagante bedgewoontes kenbaar maken én geen kinderen willen beïnvloeden, doen ze met hun lichaam wat ze willen. Des te dankbaarder moeten we zijn dat een man als Orbàn als een baken in de EU onze normen en waarden blijft verdedigen.
 • Je hebt dan ook nog de weegschaal met militaire uitgaven. Vanzelfsprekend zijn àlle westerse militaire aanschaffingen van de NAVO en de VSA uitsluitend gekocht, geproduceerd, verkocht en geleverd met het doel ons te verdedigen. In 2021 goed voor een totaal van 1.175 miljard US dollar, waar van de VSA 811 miljard US dollar voor hun rekening namen en de rest, 364 miljard US dollar, werd verdeeld over de NAVO-lidstaten.
 • De Russische Federatie is met 65.9 miljard US dollar aan oorlogsinvesteringen een duidelijke bedreiging voor het westen, die zich wel verplicht ziet tegengas te geven door hogere investeringen in ons verdedigingsbastion.
 • Een soortgelijke gewichtsverdeling bij de inplanting van militaire bases wereldwijd. De VSA/ NAVO hebben tussen de 800 en 1000 militaire basis buiten de VSA. Juiste cijfers zijn niet bekend omdat sommige geheim zijn. Ze bevinden zich in meer dan 80 landen en gebieden wereldwijd. Bron: https://www.overseasbases.net/ en https://www.nachdenkseiten.de/?p=37010. Deze basis dienen vanzelfsprekend uitsluitend en alleen voor de verdediging van onze westerse waarden en vrijheden. Ook die op Cuba: Guantanamo.
 • Een heel ander verhaal wordt geschreven over de Russische bases, die volgens alle kwaliteitsmedia een blijvende bedreiging voor ons vormen. Bij Nachdenkseiten (zie hierboven) vernamen we dat Rusland in het jaar 2017 in 10 landen met in totaal 20 bases van verschillende grootte vertegenwoordigd was. Stel nu dat dit aantal anno 2022 verdubbeld is, dus vandaag zouden er zo’n 40 zijn, dan ziet u onmiddellijk welk gevaar dit onevenwicht voor ons vormt.
 • Leggen we het thema haatverspreiding op de weegschaal… Als een onverlaat op sociale media oproept om de Russische buurman uit het land te zetten, hem onterecht beschuldigt, hem pest, zijn woning of auto beschadigt… wat gebeurt er dan? Wordt het profiel van de onverlaat al dan niet tijdelijk geschorst? Niet waarschijnlijk. Dat van de Rus was al geschorst.
 • Maarrrrr… oproepen om Russen te vermoorden, om Russische restaurants te boycotten of erger, om Russische klassieke muziek te bannen, om Russische iconen, kunst, literatuur op de brandstapel te gooien… dàt mag. Of beter: dat moet!

tkp

Eén gedachte over “Het nieuwe normaal der media

 1. Als men dit alles leest dan is het zum kotzen. Dat de wereld naar de verdoemenis gaat is als een paal boven water als men dergelijke praktijken laat gebeuren.
  Waar is onze gezonde reflex gebleven als men dergelijke toestanden laat gebeuren. Een revolutie kan enkel maar als er moedigen aan tafel zitten die dit alles openbaar maken en schande spreken over de zogenaamde democratische landen en partijen. Als de wereld vergaat dan zal het onze eigen schuld zijn want we hebben bovenstaande feiten laten gebeuren.

Reacties zijn gesloten.