Het lijkt erop dat oorlog de enige optie was die Ruslands tegenstanders ooit overwogen

Recente opmerkingen van voormalig kanselier Angela Merkel werpen licht op het onbetrouwbare spel van Duitsland, Frankrijk, Oekraïne en de VSA in de aanloop naar de Russische invasie van Oekraïne in februari.

Oorlog, zo lijkt het, was de enige optie die de tegenstanders van Rusland ooit hadden overwogen. Terwijl het zogenaamde “collectieve westen” (de VS, de NAVO, de EU en de G7) blijft beweren dat de Russische invasie van Oekraïne een daad van “niet-uitgelokte agressie” was, is de realiteit heel anders: Rusland was misleid door te geloven dat er een diplomatieke oplossing was voor het geweld dat was uitgebroken in de Donbass-regio in Oost-Oekraïne in de nasleep van de door de VS gesteunde Maidan-staatsgreep in Kiev in 2014. In plaats daarvan kochten Oekraïne en zijn westerse partners gewoon tijd totdat de NAVO een Oekraïens leger kon bouwen dat in staat zou zijn de Donbass in zijn geheel te veroveren en Rusland van de Krim te verdrijven.

In een interview vorige week met Der Spiegel zinspeelde Merkel op het compromis van München uit 1938. Ze vergeleek de keuzes die de voormalige Britse premier Neville Chamberlain moest maken met betrekking tot nazi-Duitsland met haar beslissing om zich te verzetten tegen het Oekraïense lidmaatschap van de NAVO, toen de kwestie ter sprake kwam op de NAVO-top van 2008 in Boekarest. Door het NAVO-lidmaatschap uit te stellen, en later door aan te dringen op de akkoorden van Minsk, geloofde Merkel dat ze Oekraïne tijd kocht zodat het een Russische aanval beter kon weerstaan, net zoals Chamberlain dacht dat hij het VK en Frankrijk tijd kocht om hun krachten te bundelen tegen Hitlers Duitsland

De conclusie van deze terugblik is verbluffend. Vergeet even het feit dat Merkel de dreiging van het naziregime van Hitler vergeleek met die van het Rusland van Vladimir Poetin, en focus in plaats daarvan op het feit dat Merkel wist dat het uitnodigen van Oekraïne tot de NAVO een Russische militaire reactie zou uitlokken. In plaats van deze mogelijkheid helemaal af te wijzen, voerde Merkel in plaats daarvan een beleid om Oekraïne in staat te stellen een dergelijke aanval te weerstaan.

Oorlog, zo lijkt het, was de enige optie die de tegenstanders van Rusland ooit hadden overwogen. Zaai de wind, oogst de wervelwind.

Bij nader inzien was Merkel niet verkeerd om München 1938 te citeren als een antecedent voor de situatie in Oekraïne vandaag. Het enige verschil is dat dit geen geval was van nobele Duitsers die de brutale Russen wilden afhouden, maar eerder dubbelzinnige Duitsers (en andere westerlingen) die goedgelovige Russen wilden bedriegen.

Dit zal niet goed eindigen voor Duitsland, Oekraïne, of een van degenen die zichzelf hebben gehuld met de mantel van diplomatie, terwijl ze het zwaard achter hun rug verbergen.

Auteur: SCOTT RITTER: Merkel Reveals West’s Duplicity (consortiumnews.com)

Scott Ritter is een voormalig Amerikaanse Marine Corps Intelligence Officer, was actief in de Sovjet-Unie met als opdracht toe te zien op uitvoering van de wapenbeheersingsverdragen, in de Perzische Golf tijdens operatie Desert Storm en in Irak bij de ontwapening van de WMD (weapons mass destruction). Zijn meest recente boek is ontwapening in de tijd van Perestroika, gepubliceerd door Clarity Press.

In onderstaande video ziet u als inleiding van een gesprek met Scott Ritter, John Mearsheimer, die in 2015 reeds de politieke inmenging van het westen aankaartte, m.n. de beïnvloeding van Oekraïne om geen onderhandelingen en akkoord te sluiten met Rusland. Hij waarschuwde dat Oekraïne tot schroot zou geschoten worden en dat het westen dit aanmoedigde. Hij pleitte dan ook voor een neutraal Oekraïne…

Hoewel er traag en duidelijk gesproken wordt, kan u de ondertiteling, eventuele vertaling en geschreven tekst activeren via de icoontjes onderaan. In elk geval hoort u een ander geluid dan dat wat politici en media dagelijks uitkramen en uw goedgelovigheid tarten.

Eén gedachte over “Het lijkt erop dat oorlog de enige optie was die Ruslands tegenstanders ooit overwogen

Reacties zijn gesloten.