Het Beloofde Land is blijkbaar niet – even – geliefd in Arabische landen

De Libische premier reikte maandag de buitenministerin Najla Mangoush haar C4 nadat Israël bekend had gemaakt dat hun buitenminister, Eli Cohen, verleden week een ontmoeting met haar had gehad hoewel beide landen geen officiële diplomatieke contacten onderhouden.

Het volk trok in verschillende steden de straat op om te protesteren tegen de Libisch-Israëlische toenadering. Blijkbaar gebeurde de overhandiging van Mangoush’ ontslagpapieren niet met wederzijdse toestemming want – volgens de Libische krant Alwasat – vertrok Mangoush met vliegende vaart in een privé vliegtuig richting Turkije. Haar ministeriële zetel wordt intussen reeds bezet door een nieuw benoemde minister.

En toen werd de welles-nietes berichtgeving op gang getrokken. Het Libische buitenministerie benadrukte dat het een uitnodiging voor een afspraakje met Israël geweigerd had en dat de ontmoeting louter “toevallig en niet gepland” was. Bovendien werd benadrukt dat de ontmoeting noch “discussies, akkoorden of overleg” inhield en dat Libië de normalisatie der relaties met Israël “ronduit weigert”.

Aan Israëlische kant klonk het tegenovergestelde: nl. dat de ontmoeting op voorhand geregeld was “op het hoogste niveau” in Libië en dat deze meer dan een uur ingenomen had. Deze verklaring kwam in antwoord op de verklaring van de Libische regering dat de ontmoeting kort en niet gepland was. Bovendien zou de Libische premier wel degelijk op de hoogte en akkoord geweest zijn.

https://www.al-monitor.com/originals/2023/08/libya-suspends-foreign-minister-over-secret-meeting-israeli-counterpart

https://www.haaretz.com/israel-news/2023-08-28/ty-article/libya-suspends-foreign-minister-after-israel-discloses-meeting-with-israeli-counterpart/0000018a-3918-d18c-adfa-7fdb62ba0000